A riói lakosok nem akarják, hogy még jobban kiépítsék világhírű látványosságukat

Több száz helyi lakos gyűlt össze vasárnap a Rio de Janeiro fölött magasodó híres Cukorsüveg-hegy lábánál, hogy az idegenforgalom fellendítését célzó újabb drótkötélpályák építése ellen tiltakozzon. A hegyre vezető kötélpályákat üzemeltető társaság azt állítja, hogy a projekthez szükséges összes engedélyt már megszerezte, az új pályák üzembe helyezését pedig már az év második felére tervezik.

Lenyűgöző látványt nyújt a Cukorsüveg-hegy és környezeteForrás: Rejane Dominguez/Wikpedia

A helyi lakosság és a természetvédők azonban azzal érvelnek, hogy a tervezett négy drótkötélpálya, amely a Cukorsüveg-hegy és az Urca-hegy közötti erdő felett óránként 100 kilométeres sebességgel szállítja majd a turistákat, veszélyezteti a környék nyugalmát, a mászók biztonságát és az élővilágot is.
A munkálatok leállítását szorgalmazó online petíciót csaknem 11 ezren írták alá.

Már így is folyamatosan jár a felvonó a hegy tetejéreForrás: Diegobaravelli/Wikipedia

A Cukorsüveg-hegyre vezető drótkötélpályákon évente több százezer turista fordul meg, hogy a kabinokból gyönyörködjön a panorámában.

A helyi környezetvédők attól tartanak, hogy a megnövekedő turistaforgalmat nem bírja el a hegy és az emberek már nem azért keresik majd fel, mint eredetileg, hogy értékeljék a táj szépségét, hanem a szórakozás miatt.

A vállalat szerint a 9,5 millió dolláros (3,4 milliárd forintos) projekt nem járna a jelenlegi alapterület bővítésével, sem új üzletek megnyitásával, viszont segítene abban, hogy a fogyatékkal élők megközelíthessék a csúcsot és jobban meg tudnák szervezni a turisták, a dolgozók és a különböző terhek szállításának elkülönítését.

A helyiek attól félnek, hogy elvész a nyugalmukForrás: Donatas Dabravolskas/Wikipedia

A Rio de Janeiró-i Carioca kultúrtáj, s benne a Cukorsüveg-hegy világörökségi státuszát
2012-ben jelentette be az UNESCO, de hivatalosan négy évvel később került fel a világörökségi helyszínek listájára, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek