Fotók: Így vonulnak Rio de Janeiro utcáin a legjobb szambaiskolák

A koronavírus-járvány miatt a brazíliai karneválok 2021-ben teljes egészében elmaradtak, és tavaly is csak korlátozások mellett tudták megtartani, nagyrészt csak a helyiek részvételével.

A Mocidade Independente de Padre Miguel szambaiskola parádéja. A képre kattintva a nap legjobb fotóit is megnézheted!Forrás: MTI/EPA/EFE/André Coelho

Idén azonban újra előkerültek a csillogó-villogó, olykor megbotránkoztató jelmezek, hajnalig szól a szamba, és harsányan mulatozó emberek tömege hömpölyög az utcákon. A leginkább várt látványosság idén is a riói szambaiskolák szokásos felvonulása, amelyről hangulatos fotókat publikált az MTI ma délelőtt.

Az Imperio Serrano szambaiskola parádéjaForrás: MTI/EPA/EFE/André Coelho

A szájhagyomány szerint a szamba – afrikai és brazil mozdulatok keveréke – egy egykori afrikai rabszolga házában kezdődött, közvetlenül azon a helyen, ahol a karnevál számára épített stadion áll. Miután a legjobb szambaiskolák körbejárják Rio de Janeiro utcáit, itt adják elő a szambát, egy 40 fős zsűri pedig megválasztja azt a tánciskolát, amelyik a legjobb táncot adja elő a legszínvonalasabb kosztümökben. 

Az Imperio Serrano szambaiskola parádéjaForrás: MTI/EPA/EFE/André Coelho

Jorge Perlingeiro, a riói szambaiskolák egyesületének elnöke elmondta: ami szép, az sok pénzbe került, ez a magyarázata annak, hogy rengeteget költenek a kosztümökre és a parádékon felvonultatott hatalmas színes ballonfigurákra. Hozzátette, hogy idén rekordokat fognak dönteni a riói Sambódromo karneválstadionban, ahol a karnevál ideje alatt minden nap 18 ezer felvonulót csodálhat meg mintegy 100 ezer látogató és szervező.

Az Unidos da Tijuca szambaiskola parádéjaForrás: MTI/EPA/EFE/André Coelho

A karnevált öt nappal hamvazószerda előtt tartják, amely a katolikus naptár szerint a nagyböjt kezdete.

Az Academicos do Grande Rio szambaiskola parádéjaForrás: MTI/EPA/EFE/André Coelho

Az idei karnevál némileg az 1919-es parádé hangulatát idézheti meg annyiban, hogy akkor a mulatságot közvetlenül a több tízezer halálos áldozattal járó spanyolnátha-járvány lecsengése, valamint az első világháború vége után tartották meg, amikor az emberek ki voltak éhezve arra, hogy ünnepeljenek és kiadják magukból a válságok okozta feszültségeket - mondta el az AP hírügynökségnek David Butter, az 1919-es brazil karneválról szóló könyv szerzője.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek