650 000 Lego-darabból keltek életre Monet tavirózsái

Amikor Ai Weiwei kínai művész áprilisban megnyitja új kiállítását, a látogatók egy ismerős jelenettel találkozhatnak a londoni Design Múzeumban: Claude Monet híres tavirózsáival. De ahelyett, hogy a kép a francia festő impresszionista ecsetvonásait tükrözné vissza, a monumentális alkotás összesen 650 000 darab, 22 különböző színű Lego-kockákból készült - olvasható a CNN oldalán.

A "Tavirózsa #1" címet viselő műalkotás, csaknem 50 méter széles, és egyben a legnagyobb Lego kép, amelyet Ai valaha készített a múzeum szerint. Változata Monet giverny-i otthonának idilli tavirózsáit ábrázolja, de a jobb szélen egy "sötét folt" található, amely Ai gyermekkorára utal a kínai Hszincsiang régióban. A múzeum sajtóközleménye szerint a sötét Lego folt egy földalatti búvóhely ajtaját ábrázolja, ahol a művész az 1960-as években, száműzetésben élt édesapjával.

"A képen Monet impresszionista festészetét, amely a keleti zenizmusra emlékeztet, valamint édesapám és az én konkrét tapasztalataimat integrálom egy digitalizált és pixelezett nyelvbe" - mondta Ai közleményében. A művész számos anyagot használt korábbi installációiban és konceptuális alkotásaiban, a kerámiától, fától és porcelántól kezdve a talált tárgyakig, a 2000-es évek végén pedig Lego kockákkal egészítette ki repertoárját.

Az "Ai Weiwei: Making Sense" című kiállítás más, kolosszális léptékű installációkat is tartalmaz, köztük a Song-dinasztia korabeli 200 000 porcelánból készült teáskannáit, valamint Ai saját szobrainak több ezer töredékét, amelyek megsemmisültek, amikor a pekingi műtermét lerombolták. 

"Ai installációi egyszerre nyugtalanítók és megindítók" - mondta Justin McGuirk, a múzeum kurátora, aki hozzátette, hogy büszkék arra, hogy ők az első múzeum, amely bemutatja a monumentális tavirózsákat. A kiállítás április 7. és július 30. között látható a londoni Design Múzeumban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek