A klímaaktivisták miatt emelik a múzeumi belépőjegyek árát

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a klímaaktivisták az utóbbi időben egyre több múzeumi műkincset rongálnak meg demonstrációik során, ezért az olasz kulturális miniszter azt közölte, hogy emelni fogják a belépőjegyek árát – adta hírül az MTI.

Gennaro Sangiuliano olasz kulturális miniszter közleményben hangsúlyozta, hogy "a festményeinket, installációkat, múzeumaink és gyűjteményeink alkotásait és épületeit célba vevő értelmetlen és alaptalan erőszak azonnali beavatkozást igényel". A tárcavezető kiemelte, hogy első lépésként üveggel fedik a jelentősebb festményeket. Hozzátette, mivel hatalmas művészeti örökségről van szó, a költségek is jelentősek lesznek, így elkerülhetetlenné válik a belépőjegyek árának emelése. Megjegyezte, "kevesek erőszakos fellépése" az olaszokat sújtja, főleg azokat, akik szívesen járnak kiállításra.

Az aktivisták híres festményeket rongáltak meg, és ragasztották oda tenyerüket, hogy felhívják a figyelmet a környezetvédelemreForrás: AFP/Handout

Olaszországban a klímatüntetők első akciója július 22-én volt, amikor a firenzei Uffizi képtár előtt transzparensekkel tüntettek, majd fiatalok hozzáragasztották magukat Sandro Botticelli Tavasz című festményéhez. A reneszánsz mesterműben semmilyen kár nem keletkezett, mert azt is üveg védi. Ezt követően több olasz múzeumban történt hasonló akció. Legutóbb a héten Milánóban liszttel borították be azt a kiállított autót, amelynek festése Andy Warhol alkotása.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek