5 lélegzetelállítóan gyönyörű kert Európában, melyeket egyszer az életben látnod kell

Ahogy beköszönt a tavasz, gondolataink a napsütéses idő, a kertészkedés és a virágzó növények körül forognak. Külföldi utazásaink során is szeretünk különböző színekben pompázó, káprázatos kerteket látogatni, és elmerülni a természet szépségeiben. Íme néhány, Európa legszebb kertjei közül, melyek kiváló kirándulási tippek is lehetnek egy tavaszi hosszú hétvégére. 

Keukenhof - Hollandia

A világ talán legnagyobb virágoskertje, a Keukenhof a hollandiai Lisse-ben található, ahol évente több mint 7 millió virághagymát ültetnek el. 

Színes tulipánok KeukenhofbanForrás: Shutterstock/Nick N A

A március 23-án nyitó park idei különlegessége, hogy a kiállítások hetente átalakulnak, lesznek tulipán, frézia és krizantém showk, a jó hangulatról pedig holland tradicionális zenekarok gondoskodnak majd. És bár nyilvánvalóan rengeteg tulipán lesz, de még íriszek, liliomok, nárciszok, orchideák és jácintok is nyílnak a május 14-ig nyitva tartó virágoskertben. A parkban rengeteg tematikus pavilon található, valamint lehetőség nyílik túrákra (kerékpárral és gyalog), csónakázni és piknikezni is.

Tivoli kertek, Villa d'Este - Olaszország

A Villa d'Este egy pazar 16. századi kúria Tivoliban, körülbelül egy órára Rómától, amely egy csodálatos olasz reneszánsz kertnek ad otthont. 

Több száz szökőkút a Tivoli kertbenForrás: Shutterstock/Ostill Is Franck Camhi

A komplexum a Palazzo palotából és a kertekből áll, területe körülbelül 4,5 hektár. A ferrarai Este család egy olyan udvart álmodott meg, amelyben a művészet és a kultúra központi szerepet játszik. Nem csoda, hogy a kert felkerült az UNESCO világörökség listájára, a park pompás szökőkútjai pedig még Liszt Ferencet is inspirálták A Villa d'Este szökőkútjai című zongoradarab komponálására. A kertben ciprusok, cédrusok, sövények és színes virágok sorakoznak, a legfontosabb látnivalók között a száz szökőkút utcája, a sárkány-, az orgona, serleg- és a Neptunusz-kút is szerepel. 

Claude Monet kertje - Giverny, Franciaország

Claude Monet impresszionista festő kertje az észak-franciaországi Givernyben található. A művész utolsó, legkreatívabb éveit ezen a nyugodt és gyönyörű helyen töltötte, a híres tavirózsás festményeihez is innen merített ihletet. 

Monet festői kertjeForrás: Shutterstock/Oleg Bakhirev

Monet kertje ismert meseszép tavacskájáról is, ami felett egy japán híd magasodik. A látogatók egész évben megcsodálhatják ezt a fűzfákkal, tulipánokkal, pipacsokkal, íriszekkel és rózsákkal teli ikonikus kertet. A festő nem szerette a szervezett kerteket, a virágokat színüknek megfelelően házasította, és hagyta őket szabadon növekedni. A botanika később a szenvedélye lett, és egyre több növényt cserélt barátaival, vagy kimondottan a ritka fajták után kutatott. 

Royal Botanic Kew Gardens - London, Egyesült Királyság

Ez a 326 hektáros botanikus kert és buja, parkosított terület London mellett található, és több mint 50 000 különböző növényfaj, valamint a világ legnagyobb viktoriánus üvegházának otthona.

Különleges növények a Kew GardensbenForrás: Shutterstock/Gaid Kornsilapa

A kert ösvényein sétálva számos lélegzetelállító látnivaló jön velünk szembe, köztük a tavirózsa-és pálmaházak, az arborétum, a Treetop Walkway lombkoronasétény és a Herbárium, ahol mintegy 8 millió préselt példányt őriznek. Mivel Kew Gardens London egyik legkiterjedtebb zöldterülete, így számos állatfaj (főleg madarak) talál itt menedékre. A madarak közül vörös vércse, csuszka, fácán, szürke gém, vöcsök, és hattyú is látható a parkban, ezen kívül több mint 22 lepkefaj, szitakötők, denevérek és szarvasbogarak is élnek itt.

Mainau-sziget, Németország

A németországi Mainau-szigeten található Európa egyik legszebb kertje, melyet tavasszal a legjobb meglátogatni. A Boden-tó mindössze 45 hektáros szigete egy botanikus kert, ahol ilyenkor 1 millió 200 ezer virág kápráztatja el a látogatókat.

Egy sziget Németországban, ahol csak növények vannakForrás: Shutterstock/Bildagentur Zoonar Gmbh

Az üvegházakban 1200 féle orchideát, az ezer négyzetméteres lepkeházban a pillangók mellett növény ritkaságokat is megcsodálhatunk. A sziget egyik csúcspontja a több mint 1000 rózsából álló piramis, a Spring Avenue-n pedig ilyenkor rengeteg színű virág nyílik. A szigeten található barokk kastély és kulturális központ évente kétmillió látogatót vonz.

Források: triptodiscover.com, sandinmysuitcase.com, blogs.cuit.columbia.edu, viatravels.com, kozelestavol.hu, timeout.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek