Így lett a történelmi pályaudvarból luxusszálloda

A Pireneusok hófödte hegyeinek háttere előtt, egy aragóniai völgy mélyén egy impozáns épület fekszik. Ez a Canfranc Estación, egy egykori elhagyatott pályaudvar, amely nemrégiben luxusszállodaként született újjá.

A Canfranc pályaudvar a felújítások előtt évtizedekig elhagyatottan álltForrás: Shutterstock

A canfranci pályaudvar épülete 1928-ban nyílt meg fényűző vasúti csomópontként nem messze a francia határtól, Spanyolország északkeleti részén. Az állomás aktív szerepet játszott a második világháború alatt. A náci hatalomátvétel előtt a szabadság kapujaként szolgált a zsidók számára, akik innen menekültek a német rezsim elől. 1970-re bezárta kapuit, majd évtizedekig szunnyadt, míg el nem kezdődött az impozáns, de régóta elhanyagolt épület átalakítása, hogy a Barcelo Hotel Group által üzemeltetett szállodaként nyithasson újra. Több éves felújítások után a Canfranc Estación 2023 januárja ótafogadja a vendégeket. Fotókat és részleteket az árakról itt találsz!

A Canfranc pályaudvar immár luxusszállodakéntForrás: Shutterstock

A Fernando Ramirez de Dampierre spanyol építész által tervezett épület már romos állapotában is vonzotta a fotósokat, akik szerették volna megörökíteni az európai vasúttörténet egy elfeledett szeletét. Éppen ezért a szálloda üzemeltetői is mindent megtettek azért, hogy az épület eredeti karakterét megőrizzék.

María Bellosta, a Canfranc szállodaigazgatójának elmondása szerint a „hatalmas örökség" „hatalmas kihívást" is jelent. Anélkül próbáltak meg a mai igényeknek megfelelő luxusszállodát kialakítani, hogy az 1928-as épület veszítene történelmi jellegéből. „Meg akartuk tartani a DNS-ét, nemzetközi vasúti szellemét" – mondja Bellosta.

A madridi Ilmiodeisgn által tervezett belső terek dekorációja, sőt még a személyzet egyenruhája is az 1920-as éveket idézi. Az enteriőr konkrét utalásokat is tartalmaz arra vonatkozóan, amit Bellosta „Canfranc történelmi, kulturális és társadalmi örökségének, valamint a 20. század során kialakult szerepének" nevez. A színek és tónusok a szállodát körülvevő természetet, a hegyvidéki tájat idézik.

A szállodában 104 szobát alakítottak ki, amelyből négy lakosztály. Egy medencével kiegészített wellness-részleg és három étterem is helyet kapott az épületben. A pályaudvar csarnoka most a szálloda recepciója, amely Thomas O'Hare, a szálloda egyik építész vendége szerint ízlésesre sikerült. O'Hare az írországi Belfastból érkezett családjával a szállodába, hogy a közelben lévő Candanchu-ban, Spanyolország egyik legrégebbi síközpontjában síeljen.

Forrás: CNN

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek