A bulinegyedektől a városi szabadstrandokig: 7 trendi városrész Európában

Pezsgő hangulat az utcákon, színvonalas és megfizethető éttermek, menő butikok, kultúra, lüktető éjszakai élet. Számos oka lehet annak, ha egy városnegyed közkedveltté válik. A Time Out brit utazási magazin közvéleménykutatást végzett, hogy kiderítse, melyek a legtrendibb városnegyedek a világon. Mutatjuk, mire jutottak!

2021-ben Újbuda is a legmenőbb városnegyedek között voltAndódy Dóra/Bartók Béla Boulevard/facebook

A Time Out 20 ezer városlakót kért meg, hogy nevezzék meg az általuk leginkább kedvelt negyedet a városukban. Az eredményeket helyi újságírók és szerkesztők véleményeivel egészítette ki az újság, így állt össze az 51 városnegyedet rangsoroló lista azokról a helyekről, ahol egyszerűen jó lenni. A magazin minden évben összeállítja ugyanezt a rangsort, és 2021-ben nagy büszkeség volt, hogy Újbuda az előkelő 7. helyet szerezte meg.

Most azonban lássuk a Travelo válogatását a 2022-es listáról. Tekintetbe véve a helyek megközelíthetőségét, az európaiakra fókuszáltunk:

Lisszabon - Cais do Sodré

A Cais do Sodré, központjában a rózsaszínre festett Pink streettel Lisszabon bulinegyede. Ezen a környéken nyílnak a legígéretesebb éttermek és a legtrendibb üzletek. Az éjszakai élet három nevezetességét, az Európát, Tokiót és a Jamaicát a Tejo folyó melletti Cais do Gás raktárak épületeiben találjuk. A környéken van a +351 portugál minimalista divatház üzlete, a Time Out piacán pedig a város legjobb szakácsainak ételeiből kóstolhatunk.

Lisszabon rózsaszín utcájaForrás: The Daily Photoo/Shutterstock

Marseille - Cours de Julien

Marseille elegáns kikötőjétől keletre, nem messze a festői régi kikötőtől találjuk a Cours de Julien pezsgő negyedét, amely egykor a város szabadtéri nagykereskedelmi piacainak adott otthont. Ez a hely a kreativitás melegágya tele piacokkal, élőzenés helyekkel, vintage ruhaboltokkal, antikváriumokkal és régi, művészeti galériáknak átalakított raktárakkal. De nem csak a galériák falai mögött találkozhatsz festményekkel; a város utcaművészetének legjava is a Cours de Julien macskakövekkel kirakott sikátoraiban található.

A Cours de Julien környékén találjuk Marseille utcaművészeti alkotásainak legjavátForrás: Maisant Ludovic/Hemis.Fr/AFP

Berlin - Neukölln

A sokszínű Berlin szelleme Neuköllnben érezhető meg a leginkább. Útjain libanoni élelmiszert áruló boltok, török éttermek és újhullámos kávézók sűrűn sorakoznak egymás mellett, miközben rengeteg széles zöldfelület teszi szellőssé a kerületet. Ilyen például a használaton kívüli repülőtérből közparkká alakított Tempelhofer Feld, a Versailles-t idéző hangulatos Körnerpark és a hatalmas és festői Hasenheide. Miközben Neukölln a bioborokat árusító üzletek, butikok és olcsó, minden órában nyitva tartó kocsmák felkapott helye, egyben a közösségi élet és a szolidaritás központja is.

Berlin, NeuköllnForrás: Shutterstock

London - Walthamstow

A pezsgő hangulatú Walthamstow többek között a William Morris Galériáról híres, amelyet a Arts and Crafts mozgalom úttörőjének otthonából alakítottak ki. De a helyi üzletek, gyorséttermek, felkapott kávézók és népszerű szabadtéri piaca miatt is olyan hely, ahol sokan szeretnek. Állítólag több a kerületben a babakocsi, mint az ember, mivel az utóbbi években minden második fiatal pár ideköltözött. A környék egyik leghíresebb látványossága a God's Own Junkyard nevű neonreklám-raktár, már csak ezért is érdemes ide ellátogatni.

A God's Own Junkyard nevű neonreklám-raktár Walthamstow népszerű látványosságaForrás: God's Own Junkyard/Facebook

Barcelona - Sants

Sants meglehetősen távol esik Barcelona központjától, talán ez az oka annak, hogy megőrizte eredeti ízét: egyszerű, nyitott és barátságos, csendes utcák és nyüzsgő terek keveréke. Egy olyan hely, ahol a hagyomány és az aktivizmus találkozik: itt található például a La Borda nevezetű új szövetkezeti lakásprojekt, de a régi varrógépek titkos múzeuma is (irány a Carrer Premià, 44). Az új vállalkozások, például a La Conxita de Sants nevű lemez- és könyvesbolt, olyan üzletek közé ékelődnek, amelyek már régóta a kerületben üzemelnek, de kiváló éttermekben sincs hiány.

Nápoly - Rione Sanità

A nápolyi Régészeti Múzeum (amelyben Pompei pusztításának emlékeit őrzi) és a Capodimonte-hegy közé ékelődött Rione Sanità régóta a város egyik legszínesebb és legkarakteresebb negyede. A görög-római korszak temetkezési helyeként született, így nyüzsgő utcái alatt még mindig több száz korakeresztény sírt rejteget. Napjainkban barokk építészetéről, nyüzsgő piacairól és helyi éttermeiről híres. Utcái csak úgy hemzsegnek a legendás kézművesektől, pizzakészítő mesterektől, egyszerű éttermeiben pedig autentikus, helyi ételeket szolgálnak fel.

A Rione Sanità Nápoly egyik legszínesebb és legkarakteresebb negyedeForrás: Elena Dijour/Shutterstock

Koppenhága - Vesterbro

Koppenhága nyüzsgő Vesterbro negyede történelmi utcáiról, a csatorna mentén kialakított szabadstrandjairól, butikjairól, a Glyptoteket nevű művészeti múzeumáról és a Tivoli vidámparkról híres. Ha süt a nap, a Sonderboulevard tágas, lombos utcája kiváló atmoszférát teremt, hogy a fűben heverészve fogyasszunk el egy üveg bort. Ha nincs ilyen jó idő a Vester Vov Vov és Dagmar mozik minden nap várnak a mainstream kasszasikerekkel, független filmekkel és régi klasszikusokkal egyaránt.

Koppenhága nyüzsgő Vesterbro negyede történelmi utcáiról, a csatorna mentén kialakított szabadstrandjairól, butikjairól híresForrás: Oliver Foerstner/Shutterstock
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek