Eljött a mágikus és elbűvölő cseresznyevirágok ideje

A cseresznyevirág (japánul sakura) a japán költészetben hagyományosan az élet illékony természetét jelképezi, rövid ideig tartó, fantasztikus szépségük gyakran szolgál a halandóság metaforájaként. Csodálják őket párnákon és pokrócokon üldögélő nyakkendős üzletemberek, iskolába siető diákok, kimonóba öltözött fiatal lányok és az illemet minden percben betartó büszke gésák és maikók, vagyis a tanítványok. Íme a Japánon végigszáguldó sakura-front időbeosztása, és egy-két csodás hazai helyszín, ahol mi is cseresznyevirágokat csodálhatunk.

Japánban a cseresznyevirág figyelés, vagyis a hanami minden korosztályt megmozgat, sőt olyan japán utazók és külföldi turisták is vannak, akik helyszínről helyszínre követik a bimbók kibomlását. Hogy honnan tudják előre, mikor melyik helyen pattannak ki a hamvas rózsaszín virágok? Hát a Japán Meteorológiai Társaság (JMC) cseresznyevirág előrejelzéséből, amit minden évben összeállít. 

Kanuma, Tochigi prefektúraForrás: Akira Deng / Unsplash

A tél végétől kora tavaszig terjed az előrejelzés, és a társaság felelős szakemberei folyamatosan frissítik a térképet. Így könnyebbé teszik az érdeklődő helyiek és a turisták számára a legjobb hanami helyszín kiválasztását.

A virágok megjelenési idejének belövése nem könnyű, mivel attól függ, hogy milyen volt az időjárás és a hómérséklet tavaly ősszel. Sőt az időpontokat az is befolyásolja, hogy hol vagyunk éppen a szigetországban. Általában március közepén már megjelennek a virágok az olyan déli helyszíneken, mint Fukuoka, északon pedig, mint például Hokkaido szigetén egészen április végéig tart a virágzás.

Az érdekes az, hogy a fák virágba borulása és a filmekben, animékben oly sokszor bemutatott és szimbólumként használt sziromhullás, vagyis az elvirágzás, ugyan olyan fontos esemény. A sakura az egyik pillanatban az életet ünnepli, a másikban pedig már az elmúlásnak állít pillanatnyi emléket.

A JMC február legvégén adta ki az ötödik, frissített előrejelzését 2023-ra, amiben körülbelül 1000 hanami helyszínre írt ki lehetséges szirom bontási és teljes virágzás időpontokat. A társaság szerint ebben az évben Tokióban március 18-án kezdenek majd nyílni a virágok és március 25-re minden japán cseresznyefa kivirágzik a városban. Fukuokában várhatóan március 21-én indul a virágzás és március 31-én lesz teljes.

Ueno Park, TokióForrás: bluehand / Shutterstock.com

Honshu középső részén, Kiotó és Osaka területén a virágzás idejét március 23-ra és 25-re teszik, míg a csúcsot április 2-re. Az előrejelzések szerint ekkorra mindkét város olyan lesz akár egy nagy rózsaszín vattacukor.

Távolabb, északon Sendai környékén április 3. a saccolt kezdés és április 8. lesz a virágzás csúcsa, míg Sapporo városában, ahonnan a miso ramen indult hódító útjára, csak április 28-án indul majd meg a virágzás és május 1-jén borulnak virágba teljesen a fák.

Tokió egyik legkedveltebb hanami (virágnéző) helye, a Meguro folyóForrás: Shutterstock.com

A hagyomány szerint a virágzó cseresznyefák különösen szépek, ha egy kastély, templom vagy szentély körül állnak, ezért az ilyen helyszínek igen népszerűek a virágzás idején. A nagyobb parkokban esténként ki is világítják a fákat. Van, aki csak végigsétál alattuk, és úgy gyönyörködik a hófehér vagy rózsaszín virágokban, de az igazán lelkes hanamizók pokrócot vagy ponyvát és némi elemózsiát is visznek magukkal, és piknikeznek a hulló szirmok alatt.

A virágnézés kicsit olyan, mint a nagy szabadtéri koncertek: a legjobb helyeket már korán reggel lefoglalják. Van, aki egyszerűen ott hagyja a pokrócát a kiválasztott helyen, nagyobb baráti társaságoknál azonban gyakran az egyik tag üldögél egész nap a földön a többiekre várva. A fent látható fotók még az előző évekből valók, de amint megjönnek az első idei képek, galériánkban láthatjátok majd őket. Addig pedig készüljetek az itthoni cseresznyevirág nézésre, mert van pár hely hazánkban is, ahol rózsaszín és fehér virágok hada vár ránk március végétől.

Hanami magyar módra

Talán már mondanunk sem kell, hogy Budapesten, az ELTE Füvészkertben idén is biztos lesz Sakura ünnep. Bár még nem hirdették meg, de az előző évek sikerei mellette szólnak. Ha Budapesten maradunk, akkor gyönyörködhetünk még a díszcseresznyék színkavalkádjában a Tóth Árpád sétányon futó fasornál is a Budai Vár mellett, illetve a Zuglói Fűvészkertben, valamint az Állatkert és a Margitsziget japánkertjében. 

Cseresznyefa virágzás 2022 tavaszán a Tóth Árpád sétányonForrás: FŐKERT/Facebook

Sárospatakon minden tavasszal virágba borulnak a japán cseresznyevirágok a görög katolikus templom előtti sétányon, Nagykörűn pedig "fénnyel, imával, zenével és tánccal kérlelik a gyümölcsök királynőjét, hogy hozza el a tavaszt." A falu rendkívül híres a cseresznyefáiról. Templomkertjében több mint 200 hektáron sorakoznak a sakurák, amelyet hintón lehet bejárni a magyar hanami idején.

A tavaszi rügyfakadás Pécsett is páratlan látvány. Olyan, mintha Kiotó egyik parkjában sétálgatnánk. A pécsi köztemető sétánya áprilisban virágpompába burkolózik, ilyenkor nincs helye itt a bánatnak.  A temető egyik főutcáját két oldalról szegélyezik a díszfák és kecsesen behajolnak a sétány fölé. Rózsaszín és fehér japáncseresznye egyaránt rügyet bont ilyenkor, és ha megfelelő az időjárás, akkor akár több hétig is púderrózsaszín az egész terület.

Japán cseresznyefa sor a pécsi temetőbenForrás: Kincses Baranya / Facebook.com

A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Szomolyán nem kevesebb mint tízezer cseresznyefa virágzik áprilisban. A tavaszi cseresznye ünnep pedig már hagyománynak számít. A településen rövidszárú fekete cseresznyét termő fák állanak, azok finom gyümölcsét ünnepelve folyik az eszem-iszom ünneplés két napon keresztül. 

Ez pedig azt jelenti, hogy ha idén nem jutunk ki Japánba a cseresznyevirág nézésre, attól még nem kell lemondanunk róla, csak belföldön kell a nyakunkba venni a lábunkat és rálépni az cseresznyevirágos útra. 

Források: hellohungary.hublog.szallas.huwww.lonelyplanet.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek