7000 új szigetet fedeztek fel Japánban

A Japán Térinformatikai Hatóság a közelmúltban nyilvánosságra hozta az ország frissített térképét, amely 7000 új szigetet mutat a régióban. Ezzel a japán szigetek száma 6852-ről 14125-re nőtt – adta hírül a Time Out.

Szigetek JapánbanForrás: Shutterstock/Fuutamin

De hogy lehet, hogy az ország évekig nem vett észre több ezer szigetet? A válasz egyszerű: Japán legutóbbi feltérképezését a parti őrség készítette még 1987-ben. Akkoriban úgy döntöttek, hogy nem veszik fel a térképre azokat a szigeteket, amelyek kerülete nem haladja meg a 100 métert. Ezen kívül az akkori technológia nem tett különbséget a kis szigetek csoportjai és a nagy önálló földdarabok között, ami ahhoz vezetett, hogy több ezer szigetet nem rögzítettek hivatalosan. Továbbá a vulkanikus aktivitásoknak köszönhetően azóta újabb szigetek keletkeztek és tűntek el.

A digitális térképezési technológiának köszönhetően a geográfusok most 7 273 újabb szigetre bukkantak a térségben. Ettől azonban nem valószínű, hogy érdemben nőne az ország területe.

A felülvizsgált térkép az ENSZ tengerjogi egyezményének definícióját használja arra vonatkozóan, hogy mi számít szigetnek. Az egyezmény szerint a sziget „természetesen kialakult, vízzel körülvett szárazföldi terület, amely dagály idején a víz felett van". Ez azt jelenti, hogy a korábban figyelmen kívül hagyott nagy homokpadok is szigetnek számítanak.

A hírek szerint Japán és Kína között tovább nő a feszültség a Kelet-kínai-tengeren található lakatlan szigetcsoport szuverenitása miatt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek