Több ezer éves múmiamedvét találtak egy szigeten

Egy új elemzésből kiderült, hogy 2020-ban, a szibériai örökfagyban talált mumifikálódott medve sokkal fiatalabb, mint azt először feltételezték, és teljesen más fajhoz tartozik – olvasható a Live Science oldalán.

A tökéletesen ép tetemet rénszarvaspásztorok fedezték fel a Kelet-Szibériai-tenger, a Bolsoj Ljahovszkij-szigetén. A medve bőre, fogai, orra, karmai, és belső szervei is konzerválódtak, a kutatók a közeli Bolsoj Etherican folyó után az állatot éteri medvének nevezték el.

A kutatók, akik a maradványok elemzését vezették, úgy gondolták, hogy a múmia egy 22 000 éve kihalt barlangi medve (Ursus spelaeus) volt, de a legfrissebb eredmények alapján kiderült, hogy a tetem egy jóval fiatalabb, 3460 éves barna medvétől származik.

A kutatócsapat a közelmúltban teljes boncolást hajtott végre az éteri medvén, amely még többet árult el a titokzatos múmiáról. A medve 1,6 méter magas és körülbelül 78 kg súlyú nőstény volt, ami arra utal, hogy valószínűleg 2-3 éves lehetett, amikor elpusztult. A múmián jelentős gerincsérülések jelei mutatkoztak, amelyek valószínűleg hozzájárultak a pusztulásához. Az éteri medve olyan jól megőrződött, hogy a gyomortartalma még mindig részben sértetlen volt, amiből kiderült, hogy az állat élete végén növényeket és madarakat evett. 

Ám az egyik legnagyobb fennmaradt rejtély az, hogy hogyan került a medve a Bolsoj Ljahovszkij-szigetre. A sziget jelenleg körülbelül 50 kilométerre található a szárazföldtől, így a legvalószínűbb magyarázat az, hogy a barnamedvék akkor jelentek meg a szigeten, amikor az még az utolsó jégkorszak alatt összeköttetésben állt a szárazfölddel. 

(A borítókép illusztráció, forrása: Shutterstock/Jaysonphotography)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek