Visszatért barlangjába a 15 ezer éves medvecsontváz

Hónapokig tartó tisztogatás után visszatért egy legalább 15 ezer éves medvecsontváz a Sváb-Alb német középhegységben lévő barlangjába.

Ilyen kiállítási tárgyat, ilyen rendkívüli helyen is ritkán látni. Nem is csoda, hogy a baden-württembergi Sonnenbühl melletti barlangot és lakóját évről évre látogatók ezrei keresik fel. Ők és mi is, ha egyszer oda jutunk megnézni, akaratlanul is földet és magvakat viszünk be magukkal a medvebarlangba. Ez és a mesterséges fény idővel a csontváz elmohásodását és elalgásodását okozza.

A medvebarlang (Bärenhöle) a Traumland Szabadidőpark területén találhatóForrás: Schwaebischealb.de

Az ősi csontokat három hónap alatt tisztították meg a mohától és az algáktól a Tübingeni Egyetem szakértői - közölte az önkormányzat az MTI-n keresztül. A barlangi medve másodszor esett át ilyen tisztításon 1949-es felfedezése óta. A maradványok addig állandó 9 Celsius-fokban, 100 százalék páratartalom mellett és teljes sötétségben vészeltek át évezredeket.

A 15 ezer éves csontváz érdekessége, hogy sok más hasonló lelettől eltérően nem lett múzeumi, vitrinbe zárt látványosság, hanem visszakerült abba a sonnenbühli barlangba, ahol elpusztult. Az érdeklődők március 5-től látogathatják újra a medvebarlangot. Az illetékesek ekkor nyitják meg újra felfrissített lakójával együtt. Ezen a napon egy preparátor tart vezetést a látogatóknak. A felnőtt belépő 5 euró, a kedvezményes 4 euró.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek