Rekordkísérlet: Egy férfi 100 napot szándékozik tölteni egy óceán alatti kabinban

A merülés élettani hatásait kutató 55 éves Joseph Dituri, az amerikai haditengerészet búváregységének nyugalmazott tisztje száz napot szándékozik tölteni az óceán felszíne alatt nagyjából 9 méter mélyen levő lakómodulban, hogy rekordkísérletével hozzájáruljon a hiperbár oxigénterápiás sebészeti módszer továbbfejlesztéséhez, illetve tengerbiológiai kutatásokat végezzen.

Joseph Dituri elindul kísérletének helyszínére a Jules' Undersea Lodge nevű víz alatti kabinbaForrás: MTI/AP/Florida Keys News Bureau/Frazier Nivens

Az orvosbiológiai mérnöki doktorátussal rendelkező férfi elmondta, hogy miközben az elmúlt évben készült a pszichológiai kihívásra, egy életen át tartó fizikai felkészülésben volt része a haditengerészetnél.

Dituri március 1-én beúszott új, nagyjából 9 négyzetméteres élőhelyére, a tenger alatti Jules's Undersea Lodge-ban, a kaliforniai Key Largónál.

Dituri az úgynevezett "Neptune 100" küldetés idejére elszigetelten él majd. A munka egy részében egy pszichológus és egy pszichiáter figyeli majd, hogy milyen hatásokat tapasztal, miközben egy hosszú űrutazáshoz hasonló környezetben él.

Dituri megérkezik a víz alatti kabinbaForrás: MTI/AP/Florida Keys News Bureau/Frazier Nivens

Ha Dituri teljesíti küldetését, ő lesz a világrekorder, aki a leghosszabb ideig környezeti nyomás alatt élt a vízben – ez 1,6-szorosa a szárazföldön érzett nyomásnak. De azt mondta, nem ez a fontos.
„Minden, amire szükségünk van, ezen a bolygón van. Minden, amire szükségünk van, itt van, megvan a jin, megvan a jang. Megvan a betegség, megvan a gyógymód. Csak oda kell figyelnünk arra, amire korábban nem."

Dituri számos pszichológiai teszten ment keresztül a felkészülés során, de leginkább a fogai miatt aggódik, mert ha valamilyen gond lenne velük, akkor a küldetése véget ér.

Azt is elárulta, hogy van egy kis WC-része és édesvizes zuhanyzója is, illetve azzal viccelődött, hogy van egy kávéfőzője is, "mert az élethez feltétlenül szükséges". Hozzátette, minden nap 100 fekvőtámaszt és felülést fog végezni, hogy csúcskondícióban maradhasson a víz alatt.

100 napig ez lesz az otthonaForrás: MTI/AP/Florida Keys News Bureau/Frazier Nivens

A napfény hiánya miatt nagy mennyiségű D-vitamint szed, és ugyan elhagyhatja a kapszulát, hogy ússzon egyet, de a projekt teljes időtartama alatt teljesen vízben kell maradnia – írja a wusfnews.wusf.usf.edu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek