Izgalmas felfedezés: Napkirály korabeli hajóroncsokat talált egy búvár

XIV. Lajos (1638-1715) francia király idején elsüllyedt hajóroncsokat azonosítottak Franciaország északnyugati partvidéke mentén. A normandiai partoknál, Saint-Vaast-la-Hougue térségében felfedezett három hajó a francia király flottájához tartozott és az Anglia elleni La Hougue-i csatában süllyedt el 1692 májusában.

Egy búvár a három roncs egyik részét vizsgálja meg XIV. Lajos flottájából, amely egy 1692. májusi csatában semmisült megForrás: AFP/Teddy Seguin

Ami további érdekesség a hírben, hogy ezeket a roncsokat valójában már 1990-ben lokalizálta magnetométerrel egy Christian Cardin nevű búvár, aki későbbi merülései alkalmával famaradványokat is talált. Felfedezését még akkor jelentette a hatóságoknak, ám a leletekről csak mostanra – több mintt 30 évvel később – készült el a hivatalos szakértői vélemény, közölte a francia vízalatti régészeti hatóság, a DRASSM.

330 éve fekszenek a tenger mélyén a hajók és a roncsokban talált tárgyakForrás: AFP/Teddy Seguin

A hivatalos szakértői jelentés szerint a roncsok eltérő állapotban maradtak fenn, közülük az egyik "meglehetősen erodálódott". Ennek a hajónak a fa alkotóelemei súlyosan rongálódtak, ezért a roncs vizsgálatát sürgősen folytatni kell. A másik két csatahajó jó állapotban konzerválódott az egyméteres iszap alatt, ezekhez viszont nehéz hozzáférni.

A tudósok azt remélik a felfedezéstől, hogy új információkkal szolgál a hajóépítésről XIV. Lajos korából, emellett a roncsokban talált használati tárgyak a fedélzeten zajló életbe engedhetnek bepillantást, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek