Tengeren kajakozna, búvárkodna vagy horgászna? Fontos tudnivalók vízi sportokhoz

Tengeri kajakozás, búvárkodás, sznorkelezés, horgászat és persze az elmaradhatatlan szörfözés – egy tengerparti nyaralás során ezek a szabadidős programok csábítanak bennünket a legtöbbször. De vajon mit kell tudni róluk, ha még egyiket sem próbáltuk, idén viszont szívesen fejest ugranánk valamelyik élménybe? Összegyűjtöttük.

Tengeri kajakozás

A tengeri kajakot, amit túrakajaknak is szokás nevezni, kimondottan a tavak, öblök és tengerek nyílt vízfelületein való használatra tervezték. A fedélzete zárt, a beülő nyílás hullámköténnyel zárható, így biztonságosan evezhetünk akár a hullámzó, nyílt tengeren is.

A tengeri kajak kicsit más, mint amit itthon megszokhattunkForrás: CNTB/Safarek Goran

Míg a hazai vizeink sajátosságához leginkább illeszkedő vadvízi kajakoknál a fő szempont inkább az, hogy jól lehessen bennük manőverezni, a tengeri kajak lényege, hogy hosszabb utakon is jó szolgálatot tegyen: kényelmesen és stabilan ülhessünk benne, és lehessen bele pakolni is. Így akár több napos tengeri kajaktúrákon is részt vehetnek a hullámok és a delfinek szerelmesei, és ebben az esetben a túrákhoz városnézés vagy egyéb kirándulás is társul, esténként pedig a tengerparton kempingeznek az evezni vágyók.

Arra azonban érdemes felkészülni, hogy a tengeri kajakozás időjárásfüggő sport. Erős szél vagy például az utószezonra jellemző esőzés esetén a túravezető bármikor átalakíthatja, akár le is mondhatja a programot a résztvevők biztonsága érdekében.

Búvárkodás

Évente százezrek utaznak a tengerpartra a merülés kedvéért, és mindannyian másfajta élményre vágynak. Vannak, akiket a kristálytiszta vízben úszó színes halseregek, a mélyzöld fűmezők, a tarka leopárdcsigák és a csíkos mohaállatok érdekelnek, míg mások a misztikus hajóroncsokat, a víz alatti barlangokat keresik.

A páratlan vízi világ miatt merülnek mélyre ezrekForrás: Marjan Radovic

A part menti búvárbázisoknál általában a teljesen kezdőknek és a rutinos merülőknek is tudnak segíteni: előbbi esetben az ún. discovery dive, vagyis próbamerülés az, amelynek keretében bárki áteshet a tűzkeresztségen. Az oktató itt még végig fogja a delikvens kezét, hiszen a tenger mély és a látótávolság sok esetben behatárolt – persze ettől függetlenül a látvány garantáltan pazar. Aki először merül, annak végeredményben csak levegőt venni és úsznia kell, hiszen a beöltözést, a merülést és az előre haladást az oktató irányítja.

Felszíni búvárkodás, azaz sznorkelezés

Aki nem feltétlenül szeretne mélyre merülni, annak a sznorkelezést ajánljuk, ami végeredményben már szabadtüdős merülésnek számít. A snorkel kifejezés a légzőcső angol elnevezése, sznorkelezésről pedig a maszk, az uszony és a légzőcső együttes használata esetén beszélhetünk. Ez is a búvárkodás egy fajtája, csak közben nincs a hátunkon palack, és végig a felszínen maradunk.

A gyerekek körében is népszerű, mivel nem kell hozzá különleges felszerelés vagy oktató, és kimondottan a parthoz közel, alámerülés nélkül, biztonságos körülmények között is végezhető. Sznorkelezni mindig párban érdemes indulni, hogy ha az egyik merülés közben esetleg rosszul lenne, a társa ki tudja menteni.

A sznorkelezésért a kiskamaszok is rajonganakForrás: Safarek Goran

Merülés előtt elég két-három mélyebb levegőt venni, hogy a szén-dioxid ne ürüljön ki a szervezetünkből, és fontos arra is ügyelni, hogy a merülés után kifújjuk a vizet a légzőcsőből, ellenkező esetben lenyelhetjük, ami nagyon kellemetlen tud lenni. Sokan kimondottan kagylót gyűjteni merülnek alá, de a természetvédők erről mindenkit lebeszélnek: a víz alatti ökológia rendkívül érzékeny, működését az ember könnyen megzavarhatja. Ami a víz alatt van, annak a szabály szerint a víz alatt is kell maradnia.

Dugi Otok szigeteForrás: Aleksandar Gospic
Tengernyi lehetőség a hajózáshoz
A horvát tengerpart teljes hosszában csodás látképek tárulnak a hajósok elé. Itt mindenki rátalálhat saját kis édeni partszakaszára vagy rejtett öblére. Ki-ki maga választhatja meg, hogy a természeti szépségeket, a luxus kikötőket vagy a nyüzsgő városokat részesíti előnyben. (X)

Horgászás

Nincs olyan tengeri sportokat bemutató lista, amelyről a horgászat kimaradhatna. Teljesen mindegy, hogy egy hangulatos kis sziget partjáról vagy egy csónakban ülve űzzük (a bátrabbak akár a víz alá is merülhetnek lándzsájukkal), mindenképpen szükséges a horgászengedélyt előre kiváltani, ha a zsebpecás, spiccbotos megoldásnál kicsit komolyabban belevetnénk magunkat a dologba.

Érdekesség, hogy gyerekek számára a horgászat a legtöbb országban ingyenes, de az ő esetükben is szükséges az engedély kiváltása. Legközelebbi tengerünkben, az Adrián több mint 100 halfajta él a mélyben: közülük a legnépszerűbb a tengeri keszeg, a márna, a tengeri sügér és természetesen a tintahal.

Engedélyköteles élmény, de megéri kiváltani!Forrás: shutterstock.com

Természetesen érdemes előre felkészülni arra, hogy az adott helyszínen milyen fajtákra és kapásra számíthatunk, mert annak megfelelően célszerű orsót, damilt, ütközőket, horgokat, ólmokat, műcsalit választani. Egy egyszerűbb, univerzális horgászbot ára 15-20 ezer forint között van, egy kezdő horgászfelszerelés pedig 50-70 ezer forint körül alakul, de ha nem szeretnénk ennyit költeni, sok helyen akár már kölcsönözni is lehet.

Szörfözés

A szörfözés a világ vezető vízi sportja, amire mindenhol nyílik lehetőség, ahol hullámok emelkednek ki a tengerből. Létezik hullámszörf és windsurf, előbbihez végeredményben csak hullám és deszka kell, míg az utóbbihoz szél és megfelelő technika is szükségeltetik, és már-már extrém sportnak számít. A profik azt ajánlják, hogy mielőtt tengerre mennénk – ahol egészen más, jóval markánsabb szélviszonyok uralkodnak – érdemes a hazai szörfbázisokban tesztelni vízi állóképességünket, ahol egy kis rutint is szerezhetünk.

Egyedül persze rutinos szörfösként sem célszerű a hullámok közé merészkedni: jó, ha a parton mindig van valaki, aki figyel, ha esetleg segítségre van szükségünk. Természetesen az sem mindegy, hol szörfözünk: nagy hajóforgalmú helyeken, kikötőket körülvevő területeken és a szárazföldi katonai bázisok százméteres körzetében tilos próbálkozni.

Két elemmel, a vízzel és a széllel is meg kell küzdeniForrás: Zoran Jelaca

Hogy miért olyan népszerű a szörf? Mert egyszerre két elemmel is megküzdhetünk a nyílt tengeren: a széllel és a vízzel, miközben a nap végig hívogatóan süt. A szörf a gyakorlatilag minden izmot egyszerre megdolgoztató, helyes technika elsajátítására és alázatra tanít, miközben az égig nyomja az adrenalint és az endorfint. És hát hol máskor élhetne át az ember egy jó kis flow-élményt, ha nem a tenger partján, a szörfdeszkán, az elemekkel küzdve?

De szerencsére ma már az egészen kezdők és a középhaladók is bátran jelentkezhetnek bármilyen tengerparti vagy vízi sportos programra – nincs mitől tartani, ráadásul a tapasztalatok szerint az előbbiek mindig többen vannak. Aki pedig kinyitja a szívét az újdonságokra, idén nyáron garantáltan izgalmas élményekkel gazdagodhat. 

A cikk megjelenését a Horvát Idegenforgalmi Közösség támogatta, az anyagot a Branded Travel Content egyik szerzője készítette.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek