Nem várt helyszínen találtak rá a Húsvét-szigetek egy újabb szobrára

Nemrég írtunk egy érdekes összefogalót a Húsvét-szigetről. Ebben természetesen  szó van a moai szobrokról is, melyeknek mind a mai napig nem tudják a pontos célját. Az ősök tiszteletére vésték ki őket, vagy törzsfőnököket, isteneket ábrázolnak? Esetleg jeleztek valamit? Egy biztos, több van belőlük a szigeten, mint eddig gondoltuk.

Sajnos egyes szobrok már nagyon megsüllyedtek, így olyan mintha az eget kémlelnék, vagy a lábujjukat keresnék a föld alattForrás: Pixabay/Sofcor

A Húsvét-sziget Rano Raraku nevű vulkánjának kráterében találtak ugyanis egy eddig ismeretlen, hatalmas kőszobrot, vagyis egy újabb moait - jelentette március 1-jén az El Mercurio című helyi lap.

A kőszoborra a kráter kiszáradt tavának fenekén találtak rá. A Ma'u Henua őslakos közösség közleménye szerint "Rendkívüli felfedezésről van szó, mert ez az első moai, amelyet a krátertóban találtak. Ilyenre még nem volt példa."

A szobor arcvonásai kivehetők, de az erózió erősen megkoptatta őket. "A vizsgálatok új fényt vethetnek az általunk ismert történelemre és arra is, hogy őseink miként használták ezt a kulturális helyszínt, illetve az erőforrásokat" - tette hozzá a Rapa Nui nemzeti parkot irányító közösség.

Forrás: Ma'u Henua Indigenous Community / AFP

A Chiléhez tartozó csendes-óceáni sziget nagyjából 3700 kilométerre található Dél-Amerika partjaitól, fő bevételi forrása a turizmus. A Húsvét-szigeten csaknem ezer, a helyiek által moainak nevezett monolit található. A nagyfejű kőfigurák átlagosan körülbelül négy méter magasak, egy polinéz törzs faragta őket több mint ötszáz évvel ezelőtt. A legnagyobb szobor tíz méter magas és 74 tonna súlyú. A figurákat köralakban helyezték el a szigeten, és eredetileg mind a szárazföld belseje felé néznek.

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek