Igazi helyett robotelefántokkal tartják a vallási rituálékat Indiában

A dél-indiai Kerala államban egy nagy tiszteletnek örvendő templomban gépi elefántot vetettek be a vallási rituálékhoz, ezzel is kímélve az élő ormányosokat – adta hírül a BBC. 

A robotelefántot a People for Ethical Treatment of Animals (PETA) és az országban méltán híres színésznő, Parvathy Thiruvothu adományozta az Irinjadappilly Sree Krishna templomnak, akik elhatározták, hogy többé nem használnak élő elefántot a vallási rituálékhoz.

Az állatvédő aktivisták évek óta aggodalmukat fejezik ki az elefántok bánásmódjával kapcsolatban. Az Állatjogi Kutatóközpont múlt héten írt az állam főminiszterének az emlősök kiváltásáról, mivel 2018 és 2023 között 138 fogságban tartott elefánt pusztult el Keralában.

A megláncolt, felnyergelt és feldíszített elefántok fontos szerepet játszanak a helyi vallási szertartásokon és ünnepségeken – az ország nagyjából 2500 fogságban tartott elefántjának körülbelül egyötödének az állam ad otthont.

A PETA hétfőn kiadott közleményében kijelentette, hogy az élő elefántokat tilos bántalmazni, és extrém hangos zajoknak kitenni a fesztiválok alatt, és arra buzdította az állam összes templomát, hogy váltsanak át élethű robotelefántokra. 

Az Indian Express újság szerint a PETA által adományozott elefántmodell egyébként teljesen élethű, 3,3 méter magas, és 800 kilogramm vasból készült. Rajkumar Namboothiri templomi pap elmondta, hogy nagy örömmel fogadták a gépi elefántot. "Reméljük, hogy más templomok is elgondolkodnak azon, hogy rituáléik során robotelefántokat alkalmazzanak, így az élő ormányosok békében élhetnének tovább, de nem kéne lemondani a rituálékról" - tette hozzá Namboothiri.

A borítókép illusztráció, forrása: Shutterstock/David Evison

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek