Tokió megtelt! Japán fizet azoknak a családonak, akik hajlandók elköltözni

Japán mára oda jutott, hogy pénzt ajánl fel azoknak a családoknak, akik hajlandók elköltözni a túlzsúfolt fővárosából, ezzel próbálják újjáéleszteni a vidéki városokat és növelni a csökkenő születésszámot – olvasható a CNN oldalán. 

A Shibuya Crossing Tokióban, az egyik legforgalmasabb kereszteződés a világon.Forrás: Shutterstock/Anek.Soowannaphoom

A központ szóvivője szerint áprilistól a tokiói nagyvárosi körzetben élő családok – köztük az egyedülálló szülők által vezetett családok – gyermekenként 1 millió jenre (7700 dollárra) jogosultak, ha az ország kevésbé lakott területeire költöznek. A kormány új ösztönzési terve a 18 év alatti gyermekekre, illetve a 18 éven felüli eltartottakra vonatkozik, ha még középiskolába járnak.

Nem ez az első alkalom, hogy a kormány pénzügyi javakkal próbálja ösztönözni az embereket a költözésre, de eddig ez a valaha legnagyobb összeg, amit fizetnének a családoknak. Japánban az emberek évtizedek óta a városi központokba vándoroltak munkalehetőséget keresni.

Tokió az ország legnépesebb városa, nagyjából 37 millió lakossal. A 2021-ben közzétett kormányzati statisztika szerint a Covid-járvány előtt a Tokióba költözők száma évente akár 80 ezerrel is meghaladta a várost elhagyók számát.

Az emberek vidékről a fővárosba költöztek a jobb munkalehetőségek miattForrás: Shutterstock/Thomas La Mela

Ám ez a migrációs minta, a vidéki városokban egyre kevesebb lakost, valamint több millió lakatlan otthont hagyott hátra. Az országos népszámlálás szerint 2022-ben az ország településeinek több mint felét – Tokió 23 kerületét leszámítva – alullakott területté nyilvánították.

Eközben a nagyvárosokban gyorsan elfogyott a hely, és az árak az egekbe szöktek. Tokió a világ egyik legdrágább városa, és 2022-ben az ötödik helyet foglalta el ezen a listán. Emellett az ország régóta küzd az alacsony születési aránnyal, az elmúlt években a halálozások száma meghaladta a születések számát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek