Mozgolódni kezdett Japán 1200 éve szunnyadó vulkánja

A Japánhoz tartozó Kjúsú-sziget Tsurumi hegye, a Garandake hegység területe évszázadokon keresztül békében és bőségben élt, annak ellenére, hogy egy vulkán árnyéka vetődik rájuk.

Ez a vulkán utoljára 867-ben tört ki, vagyis érthető, hogy az emberek nyugodtan építették a városaikat és az útjaikat a hegy lábánál, talán arról is megfeledkezve, hogy egy vulkán milyen veszélyeket is rejthet.

A Tsurumi utoljára 867-ben tört ki, vagyis érthető, hogy az emberek nyugodtan építették a városaikat és az útjaikat a hegy lábánálForrás: Miya.m/Wikipedia

Most azonban a hegy mozgolódni kezdett; több mint 90 sekély földrengést is produkált július 8-án, aminek következtében a szakemberek kénytelenek voltak a riasztási szintet 2-es fokozatra emelni. Ez azt is eredményezi, hogy a hegyen lévő létesítményeket ki kellett üríteni, a környező lakosságot pedig felszólították, hogy ne közelítsék meg a vulkánt 1 kilométeres távolságra.

Amennyiben a vulkán kitörne, a hamucsóva nagyságától függően jelentősen is képes lenne befolyásolni a légi közlekedést. Ennél rosszabb, hogy mintegy 1 kilométeres sávban lenne képes piroklasztikus-áramlásokat okozni, írja a köpönyeg.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek