Melyik a legtrendibb közlekedési mód Helsinkiben? Nem fogod kitalálni!

A finn főváros vezetősége egy felmérést készített nemrég a helyi lakosok közlekedési preferenciáiról, amely meglepő eredményekre jutott. A többség ugyanis nem az autót, de még csak nem is a kerékpárt kedveli a legjobban, hanem a gyaloglást! Minél közelebb lakik valaki a belvároshoz, annál népszerűbb ez a fajta „közlekedési mód" – olvasható a themayor.eu oldalán.

Helsinkiben a helyiek a gyaloglást részesítik előnybenForrás: Shutterstock/Finn Stock

A tanulmány szerint 2022-ben valamivel többet közlekedtek az emberek, mint az előző évben, de nem sokkal. 2021-hez hasonlóan egy helsinki lakos átlagosan három utat tett meg naponta.

Az összes utazás legnagyobb hányada, 47%-a gyalog történt, ezt követte az autóval történő utazás (15%), az autóbusz (11%), majd a kerékpár (9%).

Az autóbusszal közlekedők aránya tavaly nagyjából ugyanannyi volt, mint 2021-ben, de még mindig egyértelműen elmarad a járvány előtti szinttől. De a tömegközlekedők aránya még így is nagyobb, mint a személyautót használóké. A felmérésből az is kiderült, hogy az emberek leginkább szabadidős tevékenység (40%) miatt hagyják el otthonukat, ami megmagyarázza a gyaloglás hatalmas népszerűségét.

A biciklizés és a tömegközlekedés is népszerű a városbanForrás: Shutterstock/Eo Naya

A háztartáson kívüli utazások negyedének oka a munkába vagy az iskolába indulás volt. Ezek aránya láthatóan csak egy százalékkal haladja meg az előző évit, vagyis a távmunka a Covid-járvány elmúltával is beépült a modern életstílusba. A kutatási anyagot 2022 szeptemberében és októberében telefonos interjúk alapján készítették, a 7-79 éves helsinki lakosok körében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek