Rolleres Bubit csinálnak Helsinkiben

Budapesten egész szép karriert befutott a Bubi bérbringarendszere, de egyelőre bővítésről még nem érkezett hír. Mármint olyan bővítésről, ami újfajta járműveket vonna be a körbe (ha a bérautókat nem vesszük ebbe bele). Helsinkiben azonban figyelnek az idők hívó szavára, ugyanis a Vuosaari kerület bérrollereket állított szolgálatba a Smart Cities World portál szerint.

Vuosaariról tudni kell, hogy ez Helsinki legnagyobb kerülete (mondhatni Rákosmentéje), szóval van igény a távolságot gyorsan és hatékonyan leküzdő eszközökre. Ezért kitalálták, hogy 30 állomáson elhelyeznek 300 rollert, lábbal hajthatókat és elektromosakat vegyesen. Fontos, hogy ez még csak ún. pilot project, szóval teszt, ami április 15-től október végéig tart.

Bérelhető roller.Forrás: Samocat Sharing/Facebook

A tesztet a helyi BKV, azaz HSL csinálja a Samocat Sharing nevű céggel, és azt akarják megvizsgálni, hogyan vonható be a város életébe a mobilitás ezen új fajtája. A rollerek felvétele a dokkolókból egy appplikációval, QR-kód leolvasásával történik majd.

A projekt amúgy nem vadiúj és úttörő annyira. A Samocat Espoo városában, sőt Moszkvában és orosz városokban is kísérletezik vele, sőt egész Európában terjeszkednének. Helsinkiben mindenesetre egy kérdőíves módszerrel döntötték el, hova érdemes dokkolókat tenni (lakótelepek, közlekedési csomópontok, bevásárló- és irodaközpontok). A cél pedig az, hogy a HSL idővel kiszáll az egészből, és az piaci alapon működik tovább.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek