Újabb repedés keletkezett az észak-olaszországi gleccseren

Újabb nagy repedés keletkezett a gleccseren az észak-olaszországi Dolomitok legmagasabb hegycsoportja, a Marmolada lejtőin, ahol július elején 11 kiránduló vesztette életét egy jéglavinában, írja az MTI.

Dolomitok, Marmolada-hegyForrás: kordula vahle/Pixabay

Egy turistaház őre hatalmas robajt hallott vasárnap és értesítette a hatóságokat, amelyek egy 200 méter hosszú és 25-35 méter széles repedést találtak a jégmezőn. A gleccser le van zárva a látogatók előtt a július 3-i katasztrófa óta.

A szerencsétlenség nyomán az olasz polgári védelem a tartományi hatóságokkal együttműködve tüzetes vizsgálatnak tervezi alávetni az alpesi gleccsereket, hogy kijelöljék a lehetséges veszélyes helyeket, amelyeket folyamatos megfigyelés alatt tartanak majd. Emellett általában is tanulmányozzák, hogy milyen hatást gyakorol a térségre a klímaváltozás - közölte hétfőn a polgári védelem.

A július elején történt természeti katasztrófának is köze lehet a klímaváltozáshoz. A tragédia előtt a térségben lényegesen melegebb volt a szokásosnál, és ez elősegíthette a nagy mennyiségű jég, hó és hordalék leválását.

Trento megye hatóságainak becslése szerint a marmoladai jéglavina nagysága - a magával sodort sziklákkal és törmelékkel - meghaladta a 300 ezer köbmétert. A számítások szerint egy közel nyolcvan méter széles, harminc méter magas jégfal szakadt le. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek