Meteorit csapódott egy ház erkélyébe Olaszországban

Matera gyönyörű és különleges városáról már többször volt szó a Travelo oldalán. Most pedig egy olyan hír érkezett vele kapcsolatban, miszerint a külvárosában, vagyis a modernebb részen, meteorit csapódott egy lakás erkélyébe - írták a The Guardian oldalán. 

A meteorit darabokat a testvérpár az erkélyükön találtaForrás: Facebook/Comune Matera

Az űrobjektumot február 14-én a Puglia és a Basilicata régiók felett észlelték, és a meteorit egyik maradványa egy testvérpár, Gianfranco és Pino Losignore otthonának erkélyére zuhant. 

„Nem voltam otthon, amikor ez történt, de édesanyám a földszintről egy hangos csattanást hallott" – mondta Gianfranco. „Aggódott, de ez egy elég szeles nap volt, és azt hitte, hogy egy fa ága esett a tetőre. Nem sokkal később észrevettünk egy sérült csempét, és az erkélyre zuhant szürke törmelékeket, de soha nem gondoltuk volna, hogy ez egy meteorit" – tette hozzá.

A tűzgömböt a Prisma, vagyis olasz asztrofizikai intézet által működtetett projekt térfigyelő kameráin keresztül visszakövették, így eljutottak a materai család házáig. A maradványokból eddig több mint 70 grammot gyűjtöttek össze tanulmányozás céljából, amelyeket végül egy múzeumban állítanak majd ki.

A meteorit darabokat egy múzeumban állítják kiForrás: Facebook/Comune Matera

Carmelo Falco, a Prisma képviselője elmondta, hogy bár rengeteg meteorit éri a Földet, a materai eset azért különleges, mert a meteorit tiszta felületre került, így nem szennyeződött be, és az is ritka, hogy az űrkőzetek olyan területre essenek, ahonnan könnyű begyűjteni őket. Legutóbb két éve, 2020 januárjában Modenában csapódott be hasonlóképpen egy objektum

A borítókép csak illusztráció, forrása: Shutterstock/Krailurk Warasup

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek