Kiállítás nyílik, ahol kézbe is vehetjük az űrből jövő meteorit darabokat

Látványos meteorittípusokat bemutatva kalauzolja el a látogatókat a Naprendszer őstörténetébe az a kiállítás, amely február 18-tól látogatható a Svábhegyi Csillagvizsgálóban – adta hírül az MTI.

A Svábhegyi Csillagvizsgálóba télen is érdemes ellátogatniForrás: Facebook/Svábhegyi Csillagvizsgáló

A csillagvizsgáló közleménye szerint a Naprendszer történetének megismeréséhez kiváló támaszt nyújtanak a különféle meteoritminták, amelyek egyfajta kozmikus történelemkönyvként, anyagukban őrizték meg az elmúlt néhány milliárd év történetét. Vizsgálatukkal visszarepülhetünk az időben abba a korba, amikor még nem létezett sem a Nap, sem a Föld, sem bolygószomszédaink.

A Bolygósztori - a Naprendszer története meteorit mintákba rejtve című kiállításon a látogatók megcsodálhatják a legősibb, még a Föld kialakulása előtt keletkezett meteoritokat, a bolygócsírák szétrobbanásával felszínre került bolygómag-anyagokat, vagy a már kialakult és jól ismert égitestszomszédaink, a Hold, a Mars vagy a Vesta kőzeteit.

A látogatók kézbe is vehetik a meteorit darabokat (illusztráció)Forrás: Shutterstock/Denvden

A látogatók interaktív meteoritvizsgáló mikroszkópokkal is megtekinthetik a különös anyagok szerkezetét, emellett kézbe is vehetnek néhány darabot a különleges űrbéli vándorok közül. A tárlaton, amely pénteki és szombati napokon tekinthető meg a csillagvizsgáló kiállítótermében, Szklenár Tamás, az ELKH CSFK Csillagászati Intézetének munkatársa, a Magyar Meteoritikai Társaság alelnöke, a társaság Oktatási és ismeretterjesztési Tagozatának egyik vezetője, a magángyűjtemény tulajdonosa tart szakvezetést. A kiállítás április elejéig várja a látogatókat.

(A borítókép illusztráció, forrása: Shutterstock/Mr.Somchat Parkaythong)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek