Ásványokra bukkantak a földre zuhant 15 tonnás meteoritban

A tudósok két olyan ásványt azonosítottak egy 15 tonnás meteoritban, amelyeket még soha nem láttak a Földön – adta hírül a CNN.

Az Albertai Egyetem közleménye szerint az ásványok a 2020-ban Szomáliában felfedezett, a valaha talált kilencedik legnagyobb meteorit szeletéből származnak. Chris Herd, az egyetem meteoritgyűjteményének kurátora mintákat kapott az űrkőzetből, de a vizsgálat közben valami szokatlan dologra bukkant – a minta egyes részeit nem lehetett mikroszkóppal azonosítani.

Az első napon, amikor végzett néhány elemzést, azt mondta: „Legalább két új ásvány van benne" – „Ez fenomenális érzés volt!. "

Az egyik ásvány neve – az elaliit – magáról az űrobjektumról származik, amelyet „El Ali" meteoritnak neveztek el, mivel a közép-szomáliai El Ali városa közelében találták. A másodikat Herd Lindy Elkins-Tantonról, az Arizonai Állami Egyetem bolygóközi kezdeményezésének alelnökéről nevezték el "Elkinstantonitnak". „Amikor új ásványt találunk, az azt jelenti, hogy a tényleges geológiai viszonyok, a kőzet kémiája más volt, mint amit korábban találtak" – mondta Herd. "Ez az, ami izgalmassá teszi: ebben a meteoritban két hivatalosan leírt ásvány található, amelyek újak a tudomány számára."

(A borítókép illusztráció, forrása: Shutterstock/Abriendomundo)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek