Viktoriánus fürdőház maradványait tárták fel Manchesterben

Tavaly adtunk hírt arról, hogy 100 év után új park épül Manchester belvárosában Mayfield-park néven. Most pedig kiderült, hogy a 6,5 hektáros terület előkészítése közben a régészek egy közfürdő maradványaira bukkantak, amelyet több mint 150 évvel ezelőtt építettek az itteni textilipari munkásoknak. A fürdő 1857-ben nyílt meg, hogy tisztálkodási és mosási lehetőséget biztosítson a dolgozóknak a város iparának virágzása idején. A létesítmény férfi és női medencéket tartalmazott, amelyek közül a legnagyobb 19 méteres volt - adja hírül a smithsonianmag.com.

Korabeli rajz a fürdőrőlForrás: W.E. Hodgkin/https://wellcomecollection.org/commons.wikimedia.org

Eddig a kutatók két nagy, csempés medencét, kazánokat, kéményeket és szivattyúkat tártak fel. A mechanikus rendszerek felmelegítették a vizet, és a fürdőben, valamint a mosodában keringtették. A fürdők részleteinek feltáráshoz a régészek a fizikai ásatás mellett 3D-s lézerszkennelést és drónfotózást alkalmaztak, ezek a felvételek  a történelmi dokumentumok mellett lehetővé teszik, hogy elkészítsék a létesítmények pontos képét.

A Mayfield-fürdő a harmadik nyilvános fürdő volt, amelyet a városban építettek. Először azért építettek fürdőket a 18. században, hogy a középosztály kényelmét szolgálják, ezeket követétk az ipari munkások és családjaik higiéniai igényeihez igazodó állami létesítmények. A város első nyilvános fürdője 1846-ban nyílt meg, melyet újabbak követtek, a 19. század végére elérve a harmincat. A létesítményt a második világháborús bombázások rongálták meg, ezek után lebontották. Az utóbbi időkig a Manchester Piccadilly állomás mögött található terület nagyrészt kihasználatlan maradt, mígnem meg nem kezdték a terület rehabilitálását. A feltárás képei az ilovemanchester.com oldalán láthatók.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek