Újranyitott Anglia 207 éves, félkör alakú fürdője

Bath városa Anglia délnyugati részén található, és elsősorban történelmi gyógyfürdőiről híres. A várost az UNESCO 1987-ben nyilvánította a világörökség részévé; emellett 2021 óta Európa nagy fürdővárosai világörökségi helyszíneinek része is.

A Cleveland Pools látképeForrás: Facebook/Cleveland Pools

Itt, a Hampton Row városrészben bújuk meg egy fákkal körbeölelt, 207 éve meglévő félkör alakú strand, ami hasonlít egy kicsit a város egyik legismertebb látnivalójára, a Royal Crescent-re (Királyi Félholdra), mely harminc egyforma homlokzatú házat foglal magába, félhold alakban közrefogva egy parkot – olvasható a The Guardian oldalán.

A Cleveland Pools névre hallgató uszoda Jane Austin korában, 1815-ben épült, ekkor Bath egyik kedvelt találkozóhelyének számított, ahol a mellékmedence gyermekpancsoló volt, a főmedencét pedig főleg férfiak haszánlták, ők voltak a bérletesek is. A viktoriánus időkben egy kicsit eltolódtak az értékek, a kisebb medence női merülő lett, a másikban pedig csak férfiak töltötték el az időt. A Cleveland Pools a jólétről és a külcsínről szólt. Aki ide járt, az valószínűleg megbecsült tagja volt a közösségnek, vagy jó sok pénze volt. 

Éppen ezért, történetét tekintve felfoghatatlan, hogy a György korabeli építészet (1710-1815) eme páratlan alkotása, hogyan juthatott odáig, hogy majdnem ledózerolják. Persze előtte még használták pisztrángfarmként, majd az önkorámyzat 2003-ban eladásra bocsátotta.

Ebben az időben vetődött fel egy területfejlesztési projekt, ami szerencsére nem jött létre, így a medencék megvédésére alakult Cleveland Pools Alapítvány hosszú kampányának, valamint a támogatók, az adományozók és a finanszírozók támogatásának köszönhetően 2021 májusában végre elkezdődhettek a helyreállítási munkálatok.

Az első csobbanás szeptember 24-én 40 év utánForrás: Facebook/Cleveland Pools

A felújítás vége felé közeledve, idén ősszel egy rövid időre már ki is nyitott a történelmi fürdő. Az első úszókat egy nyereményjáték alkalmával sorsolták ki, így ők lehettek azok, akik 40 évvel a bezárás után elsőként megmártózhattak a régi-új medencék csillogó vizében.

A Cleveland Pools idén egy rövid őszi szezonnal várja a vendégeit szerdánként és szombatonként, majd a téli bezárás után tavasszal a teljes szezonra újra kinyit. Az alapítvány végül egy 9,3 millió font értékű adományt szedett össze a fürdő felújítására. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek