Hóvirág-kutató játékot indít a Duna-Dráva Nemzeti Park

Az érvényben levő korlátozások jelentősen befolyásolják mindennapjainkat, szinte mindenkinek átrendeződött az életvitele, így többek között nem lehet részt venni szervezett programokon, csoportos túrákon. Mindettől függetlenül a természet továbbra is a „megszokott mindennapjait", éli, a téli nyugalmi időszakot követően az állatok és a növények is fokozatosan felkészülnek a közeledő tavaszra, már a lombfakadás előtt megjelennek az első virágok.

HóvirágForrás: 5598375/pixabay.com

A szabályok betartása mellett lehetőségünk van egyéni kirándulásokra, a természet felfedezésére. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága arra invitálja a természetkedvelőket, induljanak el felfedező útra, s a friss levegőn tett séta alkalmával járjanak nyitott szemmel. A park megalakulásának 25. évfordulója alkalmából ráadásul most egy természetvédelmi akcióban is részt vehetnek.

Mint közleményükben írják, a nemzeti park munkatársai folyamatosan dolgoznak a természeti értékek feltérképezésén, azonban ők sem lehetnek jelen mindenhol. A kikeleti hóvirág előfordulásáról rendelkezésre állnak adatok, ám ezek pontosításához, kiegészítéséhez kérik a kirándulók közreműködését.

A Hol virág? – Hóvirág! applikáció alkalmazásával Önök is szerves részeseivé válhatnak a természet védelmének, és akár egy nyereményjátékban is részt vehetnek. A cél a tavalyi játékhoz részben hasonlóan a hóvirág előfordulási helyeinek, képviselt mennyiségének pontos felderítése. Így ha kiderül, hogy valamely terület túlzott terhelésnek van kitéve – például mint kedvelt szabadidős célpont –, ott a nemzeti park munkatársai szükség esetén növényvédelmi intézkedéseket vezethetnek be.

A kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis L.) a hóvirágfélék 21 fajának Magyarországon egyedüli,  ermészetes elterjedéssel bíró képviselője. A faj elterjedési területe Európa középső területeire összpontosul, a Pireneusoktól a Fekete-tenger keleti partjának vonaláig, délen pedig egészen a Balkánig. Mint az Európai Unió számára fontos faj, védelme és populációinak felmérése, nyilvántartása a természetvédelmi regionális kezelő szervezetekként működő nemzeti park igazgatóságok feladata.

Ebben az állományfelmérést célzó munkában számítanak az érdeklődő résztvevők segítségére, akiket arra kérnek, hogy a faj előfordulási adatainak gyűjtését természetes környezetben végezzék, kerteken, parkokon kívül, így elkerülhető, hogy az ültetett, hazánkban nem honos, közeli rokon fajok esetleges előfordulásai miatt téves adatok érkezzenek.

A nemzeti park egy nyereményjátékkal szeretné jutalmazni a szorgalmas adatgyűjtőket. Az applikáció használata során lehetőség van az e-mail cím illetve egy tetszőlegesen választott nickname megadására, melyekkel a játékosok sorsoláson vehetnek részt. A nyeremények: fotóalbum, valamint családi belépő az Abaligeti-barlangba és az Ős-Dráva Látogatóközpontba. A játék időtartama: 2021. február 8. – 2021. április 17. A határidő lejártával az elérhetőségüket megadók között három ajándékcsomagot sorsolnak ki, a nyereményeket postai úton juttatjuk el a nyerteseknek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek