Magyar hóvirágok Az év kertfotósa versenyen

Az 1,7 millió forintos fődíjat egy amerikai fotós nyerte el hajnali képével, honfitársunk, Kerekes István pedig kiemelt dicséretet kapott hóvirágjaiért. Az év kertfotósa verseny számos kategóriájába bárki benevezheti képeit: idén szmogos kínai utcaképtől madáritatóból lefetyelő kisrókákig terjedt a mezőny.

Hajnalok hajnalán kelt fel Dennis Frates természetfotós, hogy elkészítse azt a képet, mellyel elnyerte az idei Az év kertfotósa díjat. Az amerikai Oregon államban, a Crater tó partján készült fénykép virágzó bugatölcséreket ábrázol a sziklás tóparton, melyet megvilágítanak a nap első sugarai. Bár a díj nevében "kert" szerepel, a számos kategóriában kiírt versenybe erdőn-mezőn készített fotókat éppúgy be lehet nevezni, mint a városi parkokban, vagy arborétumokban készítetteket.

Penstemon napkelte
Galéria: Magyar hóvirágok Az év kertfotósa versenyen
Dennis Frates / IGPOTY

A zsűri számos kategóriában összesen 12 ezer angol fontnyi készpénzzel díjazta az amatőr és profi fotósokat, a fődíjjal 5000 font ütötte Frates markát. A nyertes képeket idén márciusban az edinburgh-i Királyi Botanikus Kertben állítják ki, ahol egyúttal a jövő évi versenyt is bejelentik. A kiállítás május végéig ingyenesen megtekinthető.

A versenynek magyar vonatkozása is van: A növények szépsége kategóriában Kerekes István Márciusi varázslat című hóvirágos képe kiemelt dicséretben részesült. A fotós tavaly márciusban a Győrhöz közeli Lébényen készítette három hóvirágot és egy festőien elmosódott fénysugarat ábrázoló képét, mely elnyerte a zsűri elismerését. Mint a kép leírásában írja, minden évben ellátogat hóvirágokat fotózni a lébényi természetvédelmi területre.

Márciusi varázslat
Galéria: Magyar hóvirágok Az év kertfotósa versenyen
Kerekes István / IGPOTY

 A verseny bárki számára nyitott, ráadásul idén létesítettek egy új kategóriát azok számára, akik az elmúlt három évben nem nevezték be képeiket, így biztosítva az újak számára is a lehetőséget. A nyolc kategória mellett külön verseny várja a 16 évesnél fiatalabb fotósok műveit.

A különböző kategóriákban idén egységesen október 31. a nevezési határidő. Kiírtak három időszakos pályázatot is (monokróm, makró, növények és víz), melyekre márciussal kezdődően 2-2 hónapon át küldhetők be képek.

Haiku
Galéria: Magyar hóvirágok Az év kertfotósa versenyen
Michael Wheatley / IGPOTY

 A nevezési díj felnőtteknek 10 font, mellyel legfeljebb 4 fotó küldhető versenybe, a további képek szintén 10 fontba kerülnek négyesével. A portfolio kategóriában 25 font a nevezési díj, mely 6 összetartozó képet jelent.

A győztes művek kiállításon vesznek részt: először a londoni Kew Gardens botanikus kertben szerepelnek műveik, majd Nagy-Britanniában és világszerte számos helyre ellátogat a kiállítás, melynek költségeit a nevezési díjakból fedezik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek