Már most hóvirág és téltemető borítja ezt a hazai arborétumot

Az Alcsúti Arborétum Természetvédelmi Terület, mely főleg az óriásira nőtt fáiról, illetve sok érdekességet rejtő fenyőgyűjteményéről ismert, majdnem 40 hektáron terül el a Vértes hegység lábánál. Most azonban azért annyira izgatottak a természetjárók, mert az arborétumban pár napja elkezdett előbújni a hóvirág és a téltemető virág, amik így fehér és sárga virágtakaróba borítják a területeiket. 

Forrás: 5598375/pixabay.com

A kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) azt lehet tudni, hogy hazánkban ez az egyedüli őshonos hóvirágfaj, így megkülönböztetés nélkül, csak hóvirágnak nevezzük.  2017-ben az év vadvirágának is választották. A virág a Pireneusoktól kezdve, Közép-Európán keresztül, egészen a Kaukázusig előfordul. Itthon a nyirkos erdők, ligetek, cserjések tápanyagban gazdag, humuszos talajának lakója, és kifejezetten kedveli a lombos elegyes-, szurdok- és ligeterdőket.

Február és március között virágzik, és a legkorábban virágzó növények közé tartozik. Éppen ezért már már készülhetünk is az arborétumban rendezett Hóvirágünnepre, melyet február 14-től kezdenek. A honlapon azt irták, hogy a vendégeket 10 és 17 óra között várják két és fél hektáron elterülő hófehér virágmező megcsodálására. Az első gyönyörű képválogatást a Facebook-on találtuk meg.

A hóvirágünnepre a teljes árú, felnőtt belépőjegy 1700 forint, a kedvezményes belépő pedig 1200 forintba kerül. Ez utóbbira a nyugdíjasok, diákok, gyerekek és a két vagy több gyerekes családok jogosultak.

Az arborétum azt tanácsolja az autóval érkezőnek, hogy járművüket a felcsúti Pancho Arénánál parkolják le, ugyanis a stadion rengeteg parkolóhellyel rendelkezik. Innen a Vál-völgyi kisvasúttal lehet eljutni a helyszínre.

A másik virág, ami szintén most kezdett virágozni, az a téltemető virág. Ez a növény nem őshonos nálunk, Dél-Európa növényfaja, és főként Franciaországban, Olaszországban és a Balkán északi felén virágzik. Magyarországon 1982 óta védett. A hóvirággal együtt nagyon korán kezd el nyílni, ezért télikének is nevezik. Sokan úgy tartják, hogyha kinyílik a téltemető, megérkezett a tavasz. Ez mondjuk a klímaváltozás irányából nézve elég félelmetes, hiszen az ország nagy részének rendes tele sem volt. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek