Magyar mentőkutyák erejüket megfeszítve kutatnak a földrengés túlélői után Törökországban

Mi is beszámoltunk a lesújtó hírről, mely szerint a földrengés szinte leterítette Törökország és Szíria egy részét, rengeteg a halálos áldozat, sokan a romok alatt rekedtek. Számos ország, többek között Magyarország is a segítségükre sietett, így a HUNOR, a TEK, az Országos Mentőszolgálat és a Magyar Honvédség orvosai, valamint kint dolgozó több magyar és külföldi önkéntes csapat vállvetve küzd a törökországi Antakya városban, túlélőkért kutatva. Segítségükre van a keresésben két, világversenyeket nyert keresőkutya is: Karma és Dexter, akik versenyt futva az idővel erejükön felül teljesítenek, hogy időben rátalaljanak a túlélőkre, ahogy a más országokból érkezett négylábú segítők is.

"Az optimális egy mentésnél is az lenne, hogyha a romos területen 20 percig dolgozna egy kutya, majd utána legalább ennyit tudnak pihenni. Sajnos most Törökországban erre nincs lehetőség, sokkal nagyobb igénybevételnek vannak kitéve a kutyák: van, hogy 8-9 órákat folyamatosan dolgoznak, minimális pihenőkkel. De ennek a nagyon nagy igénybevételnek meg is van az eredménye, hiszen 17 embernek az életét mentették már meg a HUNOR-tagok a két kutya segítségével" – mondta Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban, írja az infostart.hu.

Minden kutya azon dolgozik, hogy megtalálja a romok alatt rekedt túlélőketForrás: Kutyák Határok Nélkül - KHN/Facebook

A Kutyák Határok Nélkül - KHN is beszámolt közösségi oldalán arról, hogy a csapatuk több tagja is kimerülten és hősiesen dolgozik a földrengés sújtotta Törökország földrengés sújtotta térségében. A nehéz körülmények ellenére is kitartóan haladnak előre és dolgoznak a személyek felkutatásában, kimentésében és ellátásában.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság folyamatosan tájékoztatást ad az ott zajló eseményekről a közösségi oldalán, mely szerint a keresőkutyák jelzései az iránymutatóak, ám a szűk rések feltárása, és a nehéz elemek eltávolítása hosszabb időt vesz igénybe.

Tegnapi bejegyzésük szerint kora reggelig tizenhét túlélőt ástak ki, köztük három gyermeket az Antakya városában lévő húszemeletes épület romjai közül. Rajtuk kívül huszonkét ember holttestét is kiemelték, valamint egy kutyát és egy macskát is megmentettek a mínusz 9 fokos hidegben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek