Erős földrengés rázta meg Törökországot, több mint ötvenen megsérültek

Szerda hajnalban erős földrengés rázta meg az északnyugat-törökországi Düzce tartományt. Az 5,9-es erősségű földmozgás következtében mintegy ötvenen sérültek meg, de mindannyian a kitört pánikban, a fejvesztett menekülés miatt – adta hírül az MTI.

A földrengés miatt a bíróság tetejéről betondarabok hullottak az utcáraForrás: Anadolu Agency via AFP/Omer Urer

A rengés középpontja Isztambul keleti határától 170 kilométerrel keletre, Gölyaka körzetben, a földfelszín alatt 6,8 kilométeres mélységben volt. A földmozgást Törökország északnyugati részének más tartományaiban is érezni lehetett.

Az emberek felriadtak álmukból, és igyekeztek mihamarabb kijutni a szabadba. A török katasztrófavédelem takarókat osztott szét közöttük. Voltak olyanok is, akik az utcán tüzet gyújtva próbáltak melegedni. Sokan elővigyázatosságból üzemanyagért siettek.

Az emberek az utcára menekültek és ott gyújtottak tüzetForrás: Anadolu Agency via AFP/Ibrahim Yozoglu

A földrengés több épületet megrongált, falak és házhomlokzatok omlottak le. A düzcei bíróság tetejéről betondarabok hullottak az utcára. A hatóságok már 116 utórengést is regisztráltak, a legnagyobb 4,3-as erősségű volt. Törökország jelentős törésvonalakon fekszik, és gyakoriak a földmozgások.

1999-ben a szintén Törökország északnyugati részét sújtó erős földrengéseknek mintegy 18 ezer halottjuk volt. Azóta a hatóságok szigorítottak a vonatkozó szabályozásokon, és előírták a szerkezetileg gyenge épületek megerősítését, illetve lerombolását.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek