Földrengés, lavina, szökőárriadó - természeti katasztrófák sújtják Európát

Legkevesebb 284 halottjuk és 2323 sérültjük van a hajnali törökországi földrengéseknek, amelyek 10 tartományt érintenek – közölte Fuat Oktay török alelnök. A katasztrófában legalább 1710 épület összeomlott. Eddig 78 utórengést regisztráltak, amelyek közül három haladta meg a 6-os erősséget, a legerősebb pedig 6,6-os erősségű volt.

Törökország, Diyarbakir, 2023. február 6. Lakóépület romjai között rekedt emberek után kutatnak a délkelet-törökországi Diyarbakirban 2023. február 6-án, miután több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét hajnalban. A legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte.Forrás: MTI/AP/Depo Photos

A török katasztrófavédelem adatai szerint helyi idő szerint 4 óra 17 perckor a dél-törökországi Kahramanmaras tartomány Pazarcik körzetében 7,4-es erősségű földrengés következett be, amelyet 4 óra 26 perckor a délkelet-törökországi Gaziantep tartomány Nurdagi körzetében egy 6,4-es erősségű, majd 4 óra 36 perckor Gaziantep Islahiye körzetében egy 6,5-ös erősségű rengés követett.

A Törökországgal szomszédos Szíriában, több mint 230-an vesztették életüket a hétfő hajnali földrengésben, a sebesültek száma eléri a hatszázat – közölte egy vezető egészségügyi tisztségviselő a szíriai állami tévében. A kormány ellenőrzése alatt álló Aleppó, Latakia és Hama kormányzóságban 111 ember vesztette életét – mondta Ahmed Dhamirijeh egészségügyiminiszter-helyettes.

A török-szír földrengés miatt szökőár-figyelmeztetést adtak ki Olaszország déli részén, de azt ma reggelre viszavonták a hatóságok, ugyanakkor a polgári védelem kora reggel azt javasolta a tengerparton élőknek, hogy távolodjanak el a tengerpart közvetlen közeléből, tartózkodjanak magasabban fekvő helyeken, és kövessék a helyi hatóságok utasításait. A figyelmeztetés nyomán két délolasz tartományban, Calabriában és Pugliában elővigyázatosságból átmenetileg leállították a vonatokat, de már újraindult a forgalom.

A fotó illusztrációForrás: Drew McArthur/Shutterstock

Ausztriában a hétvégén nyolcan vesztették életüket az ország nyugati felében lavinabalesetben, annak ellenére, hogy a hatóságok nagy óvatosságra szólították fel a téli sportok kedvelőit, derül ki vasárnapi közleményükből. A magasabban fekvő térségekben az ötfokozatú skálán négyes fokozatúra emelték a lavinaveszélyt. Csak Tirolból szombaton 30 lavinát jelentettek.

A BBC cikke szerint Svájcban szombat délelőtt Graubuenden délkeleti kantonjában egy 56 éves nő és egy 52 éves férfi halt meg az instabil hó miatt. A svájci rendőrség szerint csoportjuk harmadik tagjának sikerült sértetlenül megmenekülnie.

Közlekedési gondokat okozott az erős szél kísérte havazás a hétvégén Erdély több megyéjében, több utat lezártak, számos településen szünetelt az áramszolgáltatás. A Fogarasi-havasokban lezúdult lavina egy turistákkal teli menedékházat is megrongált.

Az Agerpres hírügynökség vasárnapi beszámolója szerint a hóvihar elsősorban Erdély déli részén okozott fennakadást a közlekedésben, de a Románia keleti részén lévő Dobrudzsa több megyéjét is érintette. Az országos vészhelyzeti főfelügyelőség azt közölte, hogy 18 megye 40 településén keletkezett fennakadás. A másodfokú viharriasztás alatt álló Arad, Hunyad, Temes és Krassó-Szörény megyében fákat és villanyoszlopokat döntött ki a vihar, vasárnap reggel számos településen szünetelt az áramszolgáltatás, számolt be a hírekről az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek