Nem bírtak magukkal a vandálok, 30 ezer éves barlangfestmény lett az áldozat

A Nagy-Ausztráliai-öböl partvidékén található Nullarbor-fennsík Koonalda barlangjának mészkő falába vésett rajzokat a terület egyik kiemelkedő alkotásának tartották. Szervesen hozzátartoztak a területen élő őslakos mirningek kultúrájához. 

Koonlda barlangjaForrás: L C Phelan / Boobook48 / CC BY-NC-SA 2.0

Ezeket a rajzokat a napokban ismeretlen vandálok megsemmisítették azzal, hogy a puha mészkőfalra az ujjukkal szöveget írtak (don't look now, but this is a death cave / Ne nézzél már, ez egy halál barlang), ezzel megsemmisítve az alatta lévő rajzokat. Ugyanis a kőzet finomsága miatt ha a feliratot eltávolítják, akkor a 30 ezer éves barlangfestmény is véglegesen eltűnik. A helyreállítására nincs lehetőség - olvasható a Theguardian.com cikkében.

Dél-Ausztrália főügyésze és őslakosok ügyeit felügyelő minisztere, Kyam Maher első nyilatkozatában elmondta, "döbbenetes bűnügy történt, mert ezek a barlangrajzok az ausztrál őslakosok letelepülésének legkorábbi nyomait és bizonyítékait hordozzák az országnak ebben a részében".

Az állam őslakos örökségvédelemről szóló törvénye szerint 10 ezer ausztrál dolláros (mintegy 2,5 millió forint) bírság vagy fél évig terjedő börtönbüntetés szabható ki arra, aki kárt okoz egy őslakos területen, vagy annak bármely tárgyi emlékében.

Az összefirkált falfestmény - nem sok látszik belőleForrás: Mirning cultural group

A Koonalda-barlang és térsége 2014 óta képezte a nemzeti kulturális örökség részét Ausztráliában, és a barlangászok már hónapokkal ezelőtt felhívták a szövetségi kormány figyelmét, hogy az értintett területen elégtelenek a biztonsági intézkedések, mivel a régi kordonok már elöregedtek, de sajnos nem érkezett reakció és a késlekedésnek ez lett a vége.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek