Fenséges romantika: Ezeket a fjord felett lebegő kabinházakat pároknak tervezték

Mit szólnál hozzá, ha a hálószobád hatalmas panorámaablakaiból Norvégia fenséges Lysefjordjára látnál rá? Ha az ágyadban úgy érezhetnéd, mintha a csodálatos kékeszöld vizű völgy felett lebegnél, de mégis biztonságban, kényelmes luxusban?

A The Bolder egy szikla tetején terül elForrás: © 2023 Elin Engelsvoll/Bitmap/Henrik Moksnes

A természet műalkotásának is nevezett fjordok Norvégia jelképei. Az ország partja mentén több mint ezer kék és zöld vizű gleccservájta völgy található, amelyeket fenséges sziklafalak szegélyeznek. Az egyik leghíresebb közülük a Lysefjord, amely többek között a hatszáz méteres Preikestolen-szikla (Szószék-szikla) miatt népszerű a turisták körében.

Ide, a Lysefjord oldalába építette fel a Snohetta építésziroda (korábban energiapozitív szállodájuk kapcsán írtunk róluk) három új luxuskabinját, amelyek február 1-jétől bérelhetőek. A szabadon álló épületekkel azt az érzést kivánták megteremteni a tervezők, hogy egyedül vagyunk a természet kellős közepén, és az egész fjord csak a miénk. Ezt a hangulatot hivatottak felébreszteni a hatalmas panorámaablakok, amelyekből a hálószoba mindkét oldalán rálátunk a gyönyörű tájra, amely az építésziroda közleménye szerint egy festményből kivágott táj képzetét kelti.

Ezt láthatjuk a The Bolderből, ha kitekintünk.Forrás: © 2023 Elin Engelsvoll

A panorámaablakból nyíló kilátás egyszerűen lélegzetelállító. A magas mennyezet azt az érzést kelti, hogy az ég és a ház egybeolvad. Csak levegő van alattunk, és olyan érzésünk van, mintha magasan a fjord felett lebegnénk, körülöttünk pedig nincs senki" – rják.

A három új kabin a már korábban felépült The Bolder Skylodge továbbfejlesztése, amely Tom B. Norland alapító vad ötletéből bontakozott ki. Az új menedékházak kiindulópontja pedig az egyedi építészet és a természet találkozása volt.

Ilyen panoráma mellett fogyaszthatják el a vendégek az ebédjüketForrás: © 2023 Elin Engelsvoll/Bitmap/Henrik Moksnes

Az új épületeket 40%-kal nagyobbra tervezték, elhelyezkedésüket és anyagválasztásukat tekintve pedig még nagyobb harmóniában vannak a természettel mint elődeik – mondta Norland. Az eddigi vendégek 80 százaléka párban érkezett, így az új kabinokban már csak egy franciaágy található.

Közvetlenül a szállásokig fel lehet hajtani autóval, ahova egész évben várják a vendégeket, de Norland szerint talán ősszel, télen és tavasszal a legvarázslatosabb a táj.

A környéket a különféle kilátópontokhoz vezető túraösvények hálózzák be, az egyik még a híres Szószék-sziklára is felvisz.

A kabinházak szinte beleolvadna a környezetükbeForrás: © 2023 Elin Engelsvoll/Bitmap/Henrik Moksnes

A tervezők szerették volna a lehető legkisebb lábnyomot hagyni maguk után, azt az érzetet kelteni, mintha a kabinházak szabadon állnának, és a táj elemeit is beépíteni az épületekbe. A házak a gránithegy szikláiból származó alapra épültek, a felhasznált faanyag pedig ugyanaz a fafajta, amely körülveszi a menedékházakat.

A lélegzetelállító Szószék-szikla a Lysefjord völgyébenForrás: Shutterstock
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek