2023-ban ezek az országok rendelkeznek a legerősebb útlevéllel

Japán 2023-ra ismét megkapta "a világ legerősebb útlevele" kitüntetést, amelyet az ország zsinórban öt éve birtokol – olvasható a Travel and Leisure oldalán.

Japán útlevéllel 193 célállomás látogatható vízummentesenForrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Masaki Furumaya

A Henley Passport Index szerint a japán útlevéllel rendelkezők 193 különböző célállomásra látogathatnak vízummentesen a világon. Ez összesen 227 úti célt jelent. 

Dél-Korea és Szingapúr holtversenyben a 2. helyen végzett a listán. Ezekkel az útlevelekkel 192 célállomás látogatható vízummentesen. 

Ázsián kívül az európai országok közül Németország és Spanyolország egyaránt holtversenyben a 3. helyen áll a listán, 190 úti cél vízummentességével, míg az Egyesült Királyság a 6. helyen végzett.

Az Egyesült Államok a 7. helyet szerezte meg, 186 célállomás vízummentességével. Ez visszalépés volt a tavalyi évhez képest, amikor USA a hatodik helyen végzett, de még mindig előrelépés 2020-hoz képest, amikor is a nyolcadik helyet foglalta el ezen a listán.

A Hanley Passport azt írta, hogy egyre valószínűtlenebbnek tűnik, hogy akár [az Egyesült Államok, akár az Egyesült Királyság] valaha is visszaszerezze az index első helyét, amelyet közel egy évtizeddel ezelőtt, 2014-ben még közösen birtokoltak. Az Egyesült Államokban az utazók már teljes egészében online újíthatják meg útlevelüket, saját fényképet készíthetnek, valamint online is fizethetnek, viszont az útlevelek jelentősen, azaz 20 dollárral drágultak 2021-ben.

A legerősebb útlevelek listájához a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség adatait használjákForrás: Shutterstock/Fotinia

A Henley Passport Index a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatait használja fel a rangsor összeállításához. A spektrum másik végén Afganisztán állt, amelynek útlevéllel rendelkezői mindössze 27 úti célt látogathatnak vízummentesen, eggyel többet, mint 2022-ben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek