A világ leghidegebb városában mínusz 50 fokot mértek

–Mínusz 50 Celsius-fokra süllyedt a hőmérséklet a kelet-szibériai Jakutszk városában. Ezt a kevesebb mint egymillió lakosú települést a világ leghidegebb városaként tartják számon, a január pedig a leghidegebb hónap, így az évnek ebben a szakában a helyiek fel vannak készülve a csontig hatoló hidegre.

Jakutszk, OroszországForrás: 2019 Kharkhan Oleg/Shutterstock

Ezúttal azonban a szokásosnál is hosszabbra nyúlt az extrém hőmérséklet, a lakosok pedig extra óvintézkedéseket tesznek, hogy melegen tartsák magukat, írja a CNN.

"Nem lehet felvenni a harcot vele" – mondta a Reutersnek egy lakos, aki két sálba és több réteg kesztyűbe, sapkába és kapucniba öltözött. "Vagy alkalmazkodsz és ennek megfelelően öltözködsz, vagy szenvedsz".

Halárus egy jakutszki piaconForrás: Hans Lucas via AFP/Antoine Boureau / Hans Lucas/Antoine Boureau

Egy másik, a helyi piacon fagyasztott halat árusító lakos szerint is a ruhák rétegezése a kulcs. "A lényeg, hogy öltözz melegen. Rétegesen, mint egy káposzta" – mondta.

Bár a város méretű települések közül Jakutszk a leghidegebb a világon, de létezik egy néhány száz fős falu, ahol még ennél is hidegebb szokott lenni. A szibériai Jakutföldön fekvő Ojmjakonról utoljára december első felében írtunk, amikor mínusz 63 fokot mértek. Ha el sem tudod képzelni, hogy lehet elviselni ezt a hőmérsékletet, akkor kattints ide.

A címlapkép illusztráció, forrása: AFP/Mladen Antonov

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek