Már hivatalos: a belgáké a legmenőbb útlevél a világon

A felmérések szerint Norvégiának van a legszebb útlevele, Szingapúrnak és Japánnak a legerősebb, amivel vízum nélül a legtöbb országba lehet utazni, de a legszórakoztatóm úti okmány minden bizonnyal az új belga útlevél.

A Destination Moon (franciául: Objectif Lune) 1953-ban jelent meg előszörForrás: Hergé / Moulinsart 2022 / Tintin.com

Az új útlevelet január 27-én bemutatták be, és február 7. óta már használhatják is a belga állampolgárok. Az okmány biztonságosabb, mint a 2008-ban bevezetett elődje, de emellett rendkívül menő is, mivel szinte minden lapján Belgium ikonikus képregénykaraktereinek és helyszíneinek illusztrációi köszönnek vissza.

Az útlevél külső borítója nem tér el a hagyományos dizájntól. Klasszikus bordó színű, amire négy nyelven (holland, francia, német és angol) írták rá az „Európai Unió", a „Belga Királyság" és az „Útlevél" kifejezéseket, emellett megtalálható rajta az ország aranyozott címere.

Belül viszont egészen más a helyzet: a hagyományt felváltotta a játékosság. Az úti okmány oldalai ugyanis tele vannak híres belga képregények hőseivel.

Ahogy kinyitjuk az útlevelet, a belső borítón a Destination Moon piros-fehér kockás rakétája tűnik fel. Ez a történet a belga képregényillusztrátor, Hergé egyik legismertebb munkája, a Tintin kalandjai sorozat 16. kötete. Az alkotónak egyébként saját múzeumot is nyitottak Brüsszelben, így nem csoda, hogy az okmány első oldalát Tintin foglalja el. És ez még nem minden, ha a második oldalt megnézzük UV-fény alatt is, a leleményes riporterfiú képe szkafanderben lebegve jelenik meg - írják a Tintin.com oldalán.

Az új útlevél minden egyes bélyegző és vízumoldalán egy ikonikus képregénykarakter található: ott vannak például a Hupikék Törpikék, Lucky Luke a vadnyugatról, a kalandorok Blake és Mortimer, Spirou és Fantasio, de még a Marsipulami család is. És minden egyes oldal élénk színben és részletgazdagon ragyog, ha UV-fényben nézzük őket. Sőt még az oldalszámok is jellemgezetes képregénybe illő betűtípussal, és egy szövegbuborékban jelennek meg. 

De nem csak a belgák újították meg az útlevelüket vizuálisan, az elmúlt években több ország is ehhez hasonlóan frissítette az úti okmányát. A kanadai például lenyűgöző, holografikus mintákkal operál, amiket UV-fény alatt látni, Finnország útlevele pedig egy flipbook (kineográf füzet), melynek lapjain átrohan egy rénszarvas.

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek