Mennyit ér az útlevél, ha magyar?

Az Arton Capital Passport Index alapján Magyarország 2018 végén az 5. helyen állt a rangsorban, jelenleg pedig a szintén nagyon előkelőnek számító 6. helyen vagyunk. Van azonban egy másik sorrend is, a Henley Passport Index.

Ez is minden évben rangsorolja az államok útleveit annak alapján, hogy hány helyre biztosítanak belépést előzetes vízumigénylés nélkül, vagy elektronikus utazási engedéllyel, írja az AIRportal.hu. Ez nem azt jelenti, hogy egy helyezés egy országot jelöl. Az első tíz hely nem tíz országot jelöl, hanem 31-et, melyből 24 európai. Az első helyen például kapásból ketten vannak, Japán és Szingapúr. Akinek ilyen útlevele van, az 189 országba léphet be előzetes vízumigénylés nélkül.

Mivel Magyarország esetében 178 ilyen helyszín van, így ebben a rangsorban csupán a 11. helyen állunk.

A kép illusztrációForrás: jackmac34/Pixabay

A fő oka annak, hogy itt hátrébb került a magyar útlevél, a két rendszer különbségében keresendő. Míg az Arton 193 ENSZ-tagot és 6 közigazgatási területet (Taiwan, Makaó, Hongkong, Koszovó, palesztin területek és Vatikán) vesz számításba, addig a Henley 227 egyedi helyszínt különböztet meg, ahová útlevéllel be lehet lépni. Így bár Új-Kaledónia, a Cook-szigetek vagy Curacao nem önálló országok, a Henley mégis számításba veszi őket indexszámában, az Arton viszont nem.

Plusz az Arton azt is rangsorolja, hogy adott országba hány országból lehet belépni vízumigénylés nélkül vagy érkezéskor kiváltott vízummal. Ebben a listában, több európai országgal együtt, csupán az 51. helyen vagyunk, mivel 93 országból tudnak előzetes vízumigénylés nélkül belépni Magyarországra.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek