Ez most a világ legerősebb útlevele

Az Arton Capital nevű tanácsadó cég 2014-ben alkotta meg azt a háromlépcsős szempontrendszert, mely alapján értékeli a világ útleveleinek „erősségét". Ebben olyan tényezők játszanak szerepet, mint a mobilitás, a vízumkötelezettség, az elektronikus utazási engedély és a nyitottság - adja hírül a lonelyplanet.com.

A kép illusztrációForrás: Lars_Nissen/pixabay.com

A járvány miatti korlátozások ezt a rangsort alaposan átírták, így Új-Zéland került a lista élére, ahonnan 128 országba lehet vízummentesen vagy belépéskor kapott vízummal utazni. A második helyen Japán, Németország, Ausztria, Luxemburg, Svájc, Írország, Dél-Korea és Ausztrália áll, a harmadik helyen Svédországot, Belgiumot, Franciaországot, Finnországot, Olaszországot és Spanyolországot találjuk.

Magyarország a hatodik helyen áll Csehországgal, Észtországgal, Görögországgal, Lengyelországgal és Liechtensteinnel együtt. A lista első tíz helyének többségét az európai országok teszik ki, mivel a legtöbben biztosítják a schengeni övezeten belüli szabad mozgást. A teljes lista itt nézhető meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek