10 különös újévi szokás a világ minden tájáról

Elhatároztad, hogy 2023 a te éved lesz? Még nem késő, hogy kipróbáld ezeket a világszerte ismert újévi hagyományokat és bebiztosítsd a szerencsédet erre az esztendőre. 

Spanyolország – 12 szem szőlő

Spanyolországban a helyiek 12 szem szőlőt esznek meg éjfélkor, hogy tiszteletben tartsák a 19. század végén kezdődött hagyományt. Az 1800-as években az alicantei szőlősgazdák találták ki ezt a szokást, hogy az év vége felé több szőlőt értékesítsenek. Ma a spanyolok szívesen esznek egy-egy szőlőszemet éjfél után, abban a reményben, hogy ez jó szerencsét és jólétet hoz majd nekik az új évben.

A spanyolok 12 szem szőlőt esznek újévkorForrás: Bru-nO/Pixabay

Oroszország – Víz alatti fák ültetése

Az elmúlt körülbelül 25 évben hagyománynak számít Oroszországban, hogy újévkor bátor búvárok lyukat fúrnak és bemerészkednek a befagyott Bajkál-tóba, hogy az aljára egy fenyőfát ültessenek. Bár a hőmérséklet általában ilyenkor jóval fagypont alatt van, az emberek a világ minden tájáról ideutaznak, hogy részt vegyenek ezen a furcsa fagyos újévi ünnepen.

Görögország – Ajtóra akasztott fokhagyma és szétzúzott gránátalma

Nem, ennek a szilveszteri hagyománynak semmi köze a vámpírokhoz. A görögök inkább azt hiszik, hogy a fokhagyma az újjászületés szimbóluma, ezért akasztanak a bejárati ajtókra fokhagymafüzéreket. A görög kultúra régóta összekapcsolja a fokhagymát a fejlődés gondolatával, mivel az illatos hagyma csak arra vágyik, hogy egyre növekedhessen.

Fokhagymát az ajtóra!Forrás: Shutterstock/Maria Sbytova

Az ókori görög mitológiában a gránátalma a termékenységet, az életet és a bőséget szimbolizálja, ezért a gyümölcsöt a modern Görögországban a szerencsével hozták kapcsolatba. Újévkor az a szokás, hogy a görögök egy gránátalmát dobnak a házuk ajtajához – és a szétszóródott gránátalmamagok száma jelenti az eljövendő szerencséjük mennyiségét. 

Csehország – Alma darabolás

A csehek előszeretettel jósolják meg jövőbeli sorsukat egy alma segítségével. Az újév kezdete előtti éjszakán a gyümölcsöt kettévágják, és állítólag az alma magjának formája határozza meg mindenki sorsát a szilveszteri buliban. Ha az alma magja csillaghoz hasonlít, akkor hamarosan mindenki boldogan és egészségben találkozik újra – de ha úgy néz ki, mint egy kereszt, akkor az azt jelenti, hogy valaki újévkor megbetegszik.

Törökország – Sószórás

Törökországban jó szerencsének tartják, ha újévkor sót szórnak a küszöbre. Mint sok más szilveszteri hagyomány szerte a világon, ez is a békét és a jólétet támogatja meg az új évben.

Só az ajtó eléForrás: Shutterstock/J.A. Dunbar

Németország – Ólomöntés

Németországban az újév az ólomöntés néven ismert meglehetősen egyedi tevékenység köré épül. A gyertya lángjait használva mindenki megolvaszt egy kis darab ólmot vagy ónt, amit aztán egy hidegvizes edénybe öntenek. Állítólag az ólom vagy ón formája felfedi az ember sorsát a következő évre.

Forrás: Shutterstock/Simone Andress

Dánia – Edénytörés

Régi dán hagyomány, hogy az emberek újévkor porcelánt dobálnak barátaik és szomszédaik bejárati ajtajára – egyesek szerint ez az agresszió és rosszindulat elhagyásának eszköze –, és azt mondják, minél nagyobb a halom, annál több szerencséjük lesz az elkövetkezendő évben.

Forrás: Shutterstock/Wernimages

Kolumbia – Három burgonya az ágy alá

Újévkor a kolumbiai háztartásokban az agüero néven ismert hagyomány, hogy minden családtag ágya alá három burgonyát tesznek – egyet meghámozva, egyet nem, az utolsót pedig csak részben. Ezekből mindenki csukott szemmel választ egyet, és abból tudhatja, hogy szerencsés, nehéz vagy közepesen nehéz év elé néz. 

Három burgonya az ágy aláForrás: Shutterstock/Natapong Janklab

Japán – Soba tészta

Japánban az emberek egy meleg tál soba tésztával kezdik az új évet. A hagyomány a Kamakura-korszakra nyúlik vissza, és egy buddhista templomhoz kötődik, ahol tésztát osztottak ki a szegényeknek. Mivel a hosszú, vékony tészta keményebb az átlagos tésztáknál, de könnyen harapható, úgy gondolják, hogy ezzel szakadnak el az óévtől és egy szerencsés újév elébe néznek. 

Soba tésztaForrás: Shutterstock/Jreika

+1 Újévi fürdőzés

A lista végéről pedig nem hiányozhat a világszerte elterjedt újévi csobbanás a jeges vizekben. A Balatonban és a Tisza-tóban is több százan mártóztak meg újévkor a megtisztulás jegyében.

Újévi fürdőzők merítkeznek a Lago Maggiore gleccsertóban a svájci Tenero közelében.Forrás: MTI/EPA/Keystone/Samuel Golay

De nemcsak hazánkban, hanem Hága tengerparti külvárosában, Scheveningenben, a skóciai Forth folyóban, Barcelonában, a New York-i Coney Islandnél, és a franciaországi Dunkirknél is fürdőztek a jeges habokban. 

Forrás: bestlifeonline.com, glamour.com, theguardian.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek