Péntek 13 – Így viszonyulnak e dátumhoz a különböző kultúrákban

Amikor 13. éppen péntekre esik, ahogy ma is, sokakból baljós érzelmeket vált ki, és emiatt legszívesebben ki sem dugnák az orrukat az otthonaikból, hogy ne érhesse őket baleset, rossz élmény vagy bármilyen negatív tapasztalat. Lássuk, mely népek a legbabonásabbak!

Kezdjük rögtön az Egyesült Államokkal! Becslések szerint Amerikában mintegy 17-21 millió embert érint aktívan ez a fóbia, aminek neve is van: Friggatriskaidekafóbiának vagy triskaidekafóbiának is szokták nevezni, Friggáról, a skandináv istennőről, akitől a pénteki nap angolul a „Friday" nevet is kapta. Ezen a napon sokan nem hajlandók repülőre szállni, vagy üzleti megállapodást kötni, míg mások elhagyni sem képesek az otthonukat. Éppen ezért minden péntek 13-án az Egyesült Államokban körülbelül 900 millió dolláros veszteséggel zár a gazdaság.

Sokak számára rettegett dátumForrás: J Lloa/Pixabay

Vannak olyan épületek, amelyekben rendszeresen kihagyják a 13. emeletet, így a 12. emeletről egyenesen 14-re liftezhetnek. Egyes amerikai légitársaságok gépein nincs 13. sor, és sokan nem hajlandók enni 13 fős asztalnál. A memphisi (Tennessee, USA) repülőtéren nincs A13, B13 és C13 számú beszállókapu sem. A New York állambeli Islip repülőterén szintén nincsen 13-as beszállókapu – van helyette 12, 12A és 14. 

San Franciscóban a 12. és a 14. sugárút közötti észak-déli irányú utcát Funston Avenue-nek hívják, így kerülték ki, hogy ne kegyen 13. sugárút a városban. Las Vegas több kaszinójában nincs 13. emelet, ott érthető módon különösen kerülik a rossz óment.

Las Vegasban a számoknak különös szerepe van - illusztrációForrás: Shutterstock/F11photo

Franciaországban hasonlóan éreznek, mint az USA-ban, ha 13 személyes terített asztalhoz kellene leülniük, ezért a francia pincérek szimbolikus 14. vendégként gyakran odaülnek az asztaltársasághoz.

Németországban érdekes módon mutatkozik meg a babona: a BMW müncheni székházának épületében, nincsen 13. szint, csak egy határozott kék rés láthat.

Négy Henger alakú toronyból áll a BMW központi irodája, de ami ennél még érdekesebb, hogy nincs 13. emeleteForrás: Softeis/Wikipedia

Angliában régen a péntek 13-án született csecsemőket nem sokkal születésük után a Bibliára fektették, hogy elkerüljék a balszerencsét. A londoni One Canada Square felhőkarcoló 13. emeletén pedig nincsenek kiadó irodák, hanem ott helyezték el az épület légkondicionálását. Angliában a 13-as szám elhagyása  jellemző még a szállodaszobák számozására, illetve a repülőgépeken gyakran nem találunk 13. sort, ahogy  a tengerjáró hajókon 13-as kabinokat sem.

Finnország 1995-ben a 13. pénteket „Nemzeti Balesetek Napjának" nevezte el.

A latin-amerikai országokban viszont ez csak egy újabb nap, mert nekik a „félelmetes" dátum ugyan minden hónap 13. napjára esik, de csak akkor, ha az egy keddi nap. Olyankor sokan attól tartanak, hogy balsors érheti őket. Ugyanez igaz a görögökre is, mivel Konstantinápoly eleste 1204. április 13-án, kedden történt, így ők szintén ettől a dátum és nap párosítástól tartanak a leginkább.

Görögországban a 17. péntek kelt félelmet az emberekbenForrás: Sven Hansche/Shutterstock

Olaszországban a 13-as számot szerencsésnek tekintik, és valójában 17. péntek számít szerencsétlen napnak. Ez talán a XVII római számból származik, amelyet megkeverve VIXI-re változtatható, ami latinul azt jelenti, hogy „éltem", ami a halált sugallja. Éppen emiatt Olaszországban gyakoriak az olyan épületek  amelyeknek nincsen 17. emelete vagy 17-es szobája. Az Alitalia légitársaság repülőgépein például 17-es üléssor nincsen, ahogyan a sok olasz városba repülő német Germanwings gépein sem. A Renault R17-es modelljeit az olasz piacon R177 néven forgalmazta – nem véletlenül.

Miért péntek 13. a mumus?

Csak találgatások keringenek arról, hogy a legtöbb országban miért éppen 13. péntek a baljóslatú nap, de tény, hogy 13-as szám és a balszerencse közötti kapcsolat több kultúrában is visszaköszön. A keresztény hagyományok szerint a tizenhárom azért balszerencsés szám, mert Jézus utolsó vacsorájánál a tizenkét apostollal együtt tizenhárman ültek az asztalnál, köztük Júdás, aki elárulta Jézust.

Leonardo da Vinci Utolsó vacsora című hares festményén valóban 13-an ülnek az asztalnálForrás: Leonardo da Vinci/Wikipedia

A templomos lovagrend elleni per és letartóztatási hullám is péntek 13-án, 1307 októberében történt Franciaországban, és ha tovább kutatnák, a nagy számok törvénye szerint valószínűleg még jó néhány ilyen egyezést találnánk. 
(Forrás: ontranslation.esgadventures.comeuronews.comwikipedia.org)

 



Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek