Kinyílt a világ legnagyobb és egyben legbüdösebb virága egy ausztrál botanikus kertben

Óriási az érdeklődés az Adelaide-i botanikus kertben, miután nemrég kivirágzott a világ legnagyobb, dögvirágnak vagy titánbuzogánynak is nevezett virága. Akár 10 évbe is beletelik, mire virágot bont, ez azonban csak két napig tart, utána összecsuklik.

Csodájára járnak a virágzó óriás titánbuzogánynak az adelaide-i Botanikus KertbenForrás: MTI/EPA-AAP/Matt Turner

Kibomlásának első mintegy 12 órájában orrfacsaró bűzt áraszt, a szagot az égett cukor és a rothadó hús elegyéhez, vagy döglött patkányéhoz is hasonlítják.

Maga a növény ritkasága és virágzása emberek ezreit vonzza a kertekbe. A látogatók órákig állnak sorban, hogy megcsodálják a bűzös virágkelyhet. A növény, ami úgy néz ki, mint egyetlen virág, valójában azonban egy virágzat, vagyis egy virágcsokor egy száron.

Több mint 2 méter magasra is megnőhet a virágzata, a súlya pedig elérheti a 150 kg-ot.

A Szumátra szigetén honos növény néhány évente csak egyszer virágzik, és az is mindössze körülbelül 48 órán át tart. Olyankor kilométereken át tartó bűzt bocsát ki, hogy magához vonzza a rovarokat.

Matt Coulter, a botanikus kertek növényszaporításával foglalkozó kertészeti kurátor azt mondta, hogy az üvegházban tartott növény elég szagot árasztott ahhoz, hogy öklendezzen tőle, de azt is hozzátette gyorsan, hogy szerinte ez a világ leghihetetlenebb növénye.

A szaga ellenére vannak olyanok, akik közel merészkednek hozzáForrás: MTI/EPA-AAP/Matt Turner

Indonéziában az esőerdőkben a pálmaolaj miatti erdőirtások során a vadon élő dögvirágok száma is kevesebb lett mint 1000 példány, és emiatt 2018-ban a veszélyeztetett kategóriába sorolták. A faj megőrzése érdekében Indonézia magokat küldött a botanikus kertekbe, és mostanra több növényt kezdtek szaporítani levéldugványokról – írja a theguardian.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek