Kiderült melyek lettek a legvirágosabb hazai települések

Idén 29. alkalommal adták át a legvirágosabb településeknek járó elismeréseket a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusán november 18-án. A Virágos Magyarország 2022-es fődijjasai Debrecen, Makó, Zalakaros és Gyugy lettek, de a többi győztes között is több mint 50 díj talált gazdára.

Debrecen nyáronForrás: Visit Debrecen / Facebook.com

A környezetszépítő versenyre rekordszámú jelentkezés érkezett be. Köztük volt 339 önkormányzat és 32 határon túli jelentkező. Így az elmúlt hónapokban, a 150 tagú szakmai zsűri 439 pályázatot bírált el - olvasható az MTÜ sajtóközleményében.

A nagyvárosok kategóriájában Debrecen, a 30 ezer lakosnál kisebb városok közül pedig Makó képviselői vehették át a fődíjat. Zalakaros lett a fődíjas ezer főnél népesebb kisváros kategóriában, a legkisebb falvak közül pedig Gyugy lett a legvirágosabb település.

A Miniszterelnökség különdíját két kategóriában Cegléd és Balatongyörök érdemelte ki, a Belügyminisztérium több díja között jutalmazta a legvirágosabb budapesti kerületet, amely idén a X. kerület lett. A Magyar Turisztikai Ügynökség különdíjával pedig Kecskemét és Telkibánya lett gazdagabb.

30 éves lesz a patinás verseny
A Virágos Magyarország, az ország legtöbb közösséget megmozgató és legpatinásabb környezetszépítő versenye 2023-ban ünnepli fennállásnak 30-ik évfordulóját, ebből az alkalomból számos érdekességgel készül majd a szervező bizottság a következő versenyidényben.

A szakmai zsűri általánosságban kiemelte, hogy az aszályos nyár ellenére érkezett rekordszámú pályázat is rámutat arra, mekkora jelentősége van a helyi közösségek számára a zöld környezet folyamatos fejlesztésének. A klímaváltozás hatásaira számos település reagál technológiaváltással, illetve a telepített növénykultúra megváltoztatásával.

Nagykőrös pályázati fotójaForrás: Virágos Magyarország / Facebook.com

Egyre többen alkalmaznak egynyári virágok helyett évelőket, vagy fordítanak figyelmet a fásításra, de az esővíz felhasználására is mutattak jó példákat a települések. A 2022. évi Virágos Magyarország díjazottjainak teljes névsorát a verseny honlapján olvashatja el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek