Hallottál már a vadvirágos méhecske-buszvárókról?

A méhecske-buszvárók legelőször a hollandiai Utrechtben jelentek meg, majd Dániában és Svédországban is felbukkantak, legújabban pedig az Egyesült Királyságban tervezik 1000 újjal bővíteni a már meglévők számát. Az érdeklődés pedig csak tovább nő Európa-szerte, sőt még Kanadában és Ausztráliában is.

A méhecske-buszvárók tulajdonképpen miniatűr vadvirágos kertek a buszmegállók beállóinak tetején, amelyeket beporzóbarát növényekkel ültetnek be, mint például az erdei szamóca, a mák vagy az árvácska.

Méhecske-buszváró az Egyesült Királyságban, 2021 júniusábanForrás: clearchannel.co.uk

Az Egyesült Királyságban a legtöbb jelenleg Leicester városában található, ahol 2021 óta 30 beállót ültettek be. Derbyben található további 18, és van még jópár Southhamptonban, Newcastle-ben, Sunderlandben, Derbyben, Oxfordban, Cardiffban és Glasgow-ban is. Brighton azután telepített vadvirágos kertet az egyik buszvárója tetejére, hogy egy petíciót csaknem 50 ezer lakos írt alá. Az országban pedig most azt tervezik, hogy az év végéig 50%-kal növelik a méhecske-buszvárók számát.

Méhecske-buszváró az Egyesült Királyságban, 2021 júniusábanForrás: clearchannel.co.uk

Egy átlagos beálló eltarthatósága legalább 20 év, az élő tetővel rendelkezők pedig speciális tervezést igényelnek, mivel a talaj nagyon nehéz, különösen, ha megtelik vízzel - mondta el a vadvirágos megállók készítésért felelős cég, a Clear Channel UK kreatív igazgatója. A cég csak oda telepít kertet, ahol már eleve is cserélni kellett az épületet, de jó állapotban lévő beállót nem bontanak le ezért.

Hollandia, Dánia és Svédország után a cég Franciaországban és Belgiumban tervez méhecske-buszvárókat telepíteni még az idén, de Kanadából és Ausztráliából is kaptak már megkerestést. Az Egyesült Királyságban legalább 1000 új vadvirágosított buszváró létrehozása a cél.

A cég a Wildlife Trusts nevű természetvédelmi szervezettel működik együtt, így az elültetni tervezett növényeket szakértők válogatták ki. Olyan őshonos fajokat telepítenek a tetőkre, mint a vese bükköny, a kakukkfű vagy a vadmajoránna, ezeket kedvelik ugyanis a beporzóméhek, például a közönséges károlyméh, a bölényfarkú poszméh, a pávalepke, a kis teknőshéjú lepke és a kockás lebegő. A tetők elnyelik az esővizet, és kis mértékben hozzájárulnak a városi hősziget-hatás ellensúlyozásához is. A kertek egy átlagos, nem aszályos évben az évente kétszeri gyomirtáson és vágáson túl kevés karbantartást igényelnek.

Hamburg méhecske buszvárója 2021 júniuásban, melyet a Clear Channel konkurense, a Wall telepítettForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Marcus Brandt

Drasztikusan csökken a rovarok száma

Anglia vadvirágos rétjeinek 97%-a ugyanis elveszett a második világháború óta. Az év elején pedig készült egy tanulmány, amely az autók rendszámtábláin szétkenődött bogarakat számlálva megállapította, hogy a repülő rovarok száma 2004 óta közel 60%-kal csökkent az országban. Ez az eredmény összhangban van a másutt is regisztrált csökkenéssel, a számok pedig azt mutatják, hogy a rovaroknak nagyon is szükségük van az ehhez hasonló kertekre.

Jó hír azonban, hogy több évtizedes csökkenést követően a hollandoknak sikerült stabilizálniuk a városi méhpopulációkat az elmúlt években, többek között a méhecske hoteleknek és a hasonló buszváróknak köszönhetően. Utrechtnek mára több mint 300 ilyen buszvárója van, a város pedig megalkotta a „nincs használaton kívüli tető" politikát. Ez azt jelenti, hogy minden tetőt növényekkel és mohákkal zöldítenek be, vagy napelemeket helyeznek el rajtuk.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek