A legjobb síterepek Európában

Nem lehet vitatni, hogy Európa a világ legjobb síterepeit tudhatja magáénak. Az alábbi sípályákon, a resortok területein és városkákban minden korosztályú és tudásszintű síelő megtalálja a neki tetsző pályát és téli sportot. Legyen szó síelésről, hódeszkázásról, hótalpas sétákról, szánkózásról vagy repüléssel egybekötött síelésről. Mert a legjobb helyeken bizony még ilyet is lehet.

Vannak síterepek melyek minden kategória fölött állnak, mert évtizedek óta tartják magas színvonalukat a síterepek gondozottsága, a szolgálatatások és a szálláslehetőségek tekintetében is.

Val ThorensForrás: Shutterstock.com

Ilyen például Val Thorens, a világ egyik leghíresebb síterepe, melynek városkája 1971-ben jött létre a tervezőasztalon. Ez ma az egyik legmagasabban fekvő központ. Nem vicc, ha itt szállunk meg, tényleg 2300 méteren alhatunk, a felvonók egy része pedig még 3000 méter fölé is felviszi a síelőket és túrázókat. A legmagasabb csúcs a 3200 méter magas Cime de Caron, ahova egy nagy kabinos felvonóval mentünk fel. Innen pedig lecsúsztunk az egész terep leghosszabb pályáján, ami 12 kilométer hosszú és 1400 méteres a szintkülönbség.

A snowboardosok is találnak itt megfelelő speciális terepeket, például boardercross pályákat és funparkokat; a sífutókat pedig mintegy 130 kilométernyi sífutópálya várja. Az off piste, azaz a pályán kívüli síelés szereplesei szintén jó helyen járnak.

Érdekesség még, hogy Val Thorens-ba be lehet síelni, mert a házak között síelők jönnek-mennek autók helyett, a házak felett pedig mindenütt síliftek keresztezik egymást. A síszezon november 19.-től 2023. május 8-ig tart.

Livigno, Olaszország

Livigno közvetlenül a svájci határnál található. Ha kocsival indulunk Budapestről, a legjobb esetben is több mint 900 kilométert kell vezetünk. És az út attól sem könnyebb, hogy egy öreg és szűk alagúton kell áthajtani az irányába, amelynél időnként egyik, majd másik irányba engedik a forgalmat.

LivignoForrás: Shutterstock.com

De a hosszú utazást kárpótolja a csodálatos látvány, ahogy Livigno városa egy magas hegyekkel szegélyezett völgyben fekszik 1800 méteren. A síterep egy 115 kilométer hosszú pályával indít, de itt van arra is lehetőség, hogy a nagyon bátrak kipróbálják a síelés-siklóernyőzés kombinációt. Livigno egyébként kifejezetten gyerekbarát is. Számtalan játékos pályát találunk a területen a kisebbeknek, fun-parkokat a nagyobbaknak; így a szülők nyugodtan hódolhatnak a lesiklás élményének. A síszezon december 3-tól 2023. május 1-ig tart.

Crans-Montana síközpont, Svájc

A napsütötte Crans-Montana síközpont a Rhone völgyétől a Plaine Morte gleccserig (legmagasabb pontja 3000 méter) nyúlik el, és csodálatos kilátást nyújt a Dufourspitzétől a Mont Blanc-ig terjedő hegycsúcsokra.

Crans-Montana síközpontForrás: Shutterstock.com

Tavaival, erdőivel, gleccsereivel és szőlőültetvényeivel a világjáró természetbarátok egyik kedvenc helye, de télen igazi síparadicsommá válik tökéletesen karbantartott pályákkal, hegyi kunyhókkal, day spa- és termál komplexumokkal. A szakemberek szerint a Crans-Montana síközpont egy igazi menedéke, amely pihenést és a kikapcsolódást nyújt, egészséges életszemlélete pedig ösztönzi az embert arra, hogy szánjon időt a kikapcsolódásra. A síszezon december 10-től 2023. április 16-ig tart.

A luxus kategória olasz és francia képviselői

Cortina d'Ampezzo, Olaszország

Az olaszországi Cortina d'Ampezzot a világ legszebb sícélpontjaként is ismerik. Ez pedig nem véletlen, hiszen a Dolomitok vonulatai adják a drámaiságát. A luxus hangulatát és stílust pedig a kirittyentett olaszok helyeik, a divatos butikok szép kirakatai, az éttermek, a szállodák és a természet, melyek főleg az ünnepek alatt csillognak igazán.

Cortina d'AmpezzoForrás: Shutterstock.com

Érdekessége a városnak, hogy amennyire elegánsnak tűnik, annyira elfogadhatóan alakulnak az árai. Az étkezés, és a szálláslehetőségek is megfizethetők, a túlzsúfoltság pedig még nem jelent meg az utcáin. A síszezon november 26-tól 2023. május 1-ig tart.

Chamonix, Franciaország

Aki szeret síelni és snowboardozni, annak Chamonix neve egyet jelent a síszezonnal, a lesiklás örömével. Legendaszámba menő síközpontról van szó, amit Franciaország téli Monte Carlo-ja néven is ismernek, és a 4810 méter magas Mont Blanc egyik szépséges völgyében bújik meg.

ChamonixForrás: Shutterstock.com

A francia Alpokra jellemző, bensőséges kisvárosi hangulat fogad, ha Chamonix-ba érünk. A házak fából és kőből készültek, a földszinten általában bolthelység, az emeleten fogadó vagy lakás található. Az utcák népesek a turistáktól és helybeliektől, érezhetően körülvesz minket a kisvárosi élet. De közben a régióban ez számít a síelés és az alpinizmus otthonának. A síszezon december 3-tól 2023. április 30-ig tart.

A legszebb síközpontok

Courchevel, Franciaország

A Courchevel síközpont három részből áll, melyeket magassági szintjük szerint különböztetünk meg: Courchevel 1300, 1550, Courchevel 1650 és Courchevel 1850. A híres Forma-1-es pilótának Michael Schumachernek is itt volt nyaralóháza, de a 2013. december 29-i síbalesete mégsem itt, hanem a közeli Méribel síközpontban történt.

Courchevel 150 kilométernyi lesiklópályával és 58 lifttel kápráztatja el az ide érkezőket. Ha még csak most kezdjük tanulni a síelést, akkor a ZEN részleg a nekünk való; itt biztonságban tudunk gyakorolni. Aki azonban már képzettebb, az 19 zöld, 35 kék, 34 piros és 8 fekete pálya közül választhat.

Courchevel síközpontForrás: Shutterstock.com

A síparadicsom nem olcsó, sőt az a hír járja róla, hogy a világ egyik legdrágább téli üdülőhelye, de ha jól választjuk meg a szállásunk helyszínét, akkor adósságok nélkül is el tudunk itt tölteni pár napot. Míg a Courchevel 1850 resort a vidék legdrágább és legpazarabb része, addig az 1300-as terep területén semmivel sem több a szállás, vagy egy vacsora, mint a Három Völgy (Les Trois Vallées) más síközpontjaiban. A síszezon december 3-tól 2023. április 23-ig tart.

Verbier, Svájc

Az 1500 méteres magasságban, egy napsütötte fennsíkon, büszke hegyek ölelésében található Verbier, amellett, hogy az egyik legpazarabb síterep Svájcban, megőrizte az alpesi falvakra jellemző hangulatát is.

VerbierForrás: Shutterstock.com

Mint síterep, átjárót képez a 4 Vallées síterülethez, közel 100 felvonóval és több mint 400 km hosszú sípályával. A síelők freeride paradicsomként ismerik, és a világ minden tájáról érkeznek ide sportolók. Az après-ski itt egy külön fogalom, egy igazi intézmény, amely minden generáció kozmopolita vendégkörének igényeit kiszolgálja. Verbier sport- és zenei eseményekben is igen gazdag. Decemberben a Polaris Fesztivál várja az elektronikus zene rajongóit, márciusban pedig a Verbier Xtreme üdvözli a világ legjobb freeridereit Bec-des-Rosses lenyűgöző lejtőin. A síszezont a Verbier High Five zárja, ami egy nyílt verseny, melyen sok sportsztár vesz részt. A síszezon december 3-tól 2023. április 23-ig tart.

Ausztria családias lejtői

Ausztriában a síszezon már megkezdődött. Karintiában és Stájerországban már zajlik a téli élet, zötyögnek a felvonók, mennek a ratrakok és a hüttékben fogynak a finom forró helyi specialitások. St. Anton am Arlberg régióban szintén komoly története van a síelésnek és a síszezonnak. Ezt pedig annak köszönheti, hogy csodás hegyi kilátást, és folyamatos hóutánpótlást biztosít; illetve hívogatók a települései, a fogadói és a hüttéi is.

St. Anton, AusztriaForrás: Shutterstock.com

St. Antont nyugatról Tirol an Vorarlberg tartomány határolja, a Stanzer-völgy felső részén pedig ez az utolsó település, így övé a legnagyobb földterület a völgyben, ahol 305 km összefüggő pályarendszer vár ránk. Éppen ezért 2001-ben itt tartották az Alpesi Sí Világbajnokságot (Alpine SKI WM) is.

A síterep érdekessége még, hogy ez a legnagyobb összekapcsolt síterep Ausztriában. Megállás nélkül keresztül csúszhatunk St. Anton, Lech, Zürs, valamint Warth és Schröcken terepein. A szintkülönbség bizony 18 000 méteres; ne induljunk neki meggondolatlanul. De aki egy kis plusz adrenalinlöketre vágyik, az választhat az általános jelölésű lejtőktől eltérő pályák közül is. Ilyen például az a 200 km-s egyenetlen terep, mely a 2811 méter magas Valluga csúcs, a Schindlerkar, a Valfagehrjoch, a Rendl térség és az Albonagrat hegyhát között húzódik. A síszezon december 2-től 2023. április 23-ig tart.

A cikk megjelenését az Allianz Hungária Biztosító támogatta.

A cikket a Branded Travel Content egyik szerzője készítette.  

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek