Egy teljesen ismeretlen, a szivárvány színeiben pompázó kígyót fedeztek fel Vietnamban

Még 2019-ben amerikai és vietnami tudósok a biodiverzitást kutatták Vietnam dzsungelében és hegyei között, amikor egy furcsa kinézetű kígyóba botlottak. Sötét és irizáló volt, pikkelye kékben és zöldben váltakozott a fényben. A tapasztalt tudósoknak fogalma sem volt arról, mi ez, de hamar rájöttek, hogy egy felfedezetlen fajjal néznek farkasszemet. "Ez valóban izgalmas pillanat volt" – mondta Aryeh Miller, a Smithsonian Nemzeti Természettudományi Múzeum egyik kutatójaa Smithsonian blogján.

A kígyót Vietnam északi, Ha Giang tartományában vették észre, amely Kínával határos. A rejtélyes kígyó megjelenése adott néhány nyomot: nevezetesen, hogy nem voltak fényes fotóreceptorok a szemében, ami arra utalt, hogy a föld alá vagy a levelek alá furakodik be. Az ilyen típusú kígyókat a felszín alatti életük miatt különösen nehéz megtalálni. Hamarosan rájöttek a tudósok, hogy ez a ritka Achalinus nemzetséghez tartozó faj, aminek eddig csak 13 ismert faja volt a nemzetségen belül, és amelyek közül hat Vietnamból származik.

Az Achalinus nemzetséghez tartozó eddig ismert fajok is elképesztő színekben pompáznakForrás: Sin Syue Li/Wikipedia

"Ez a hüllők egyik legkevésbé tanulmányozott csoportja" – mondta Truong Nguyen, a vietnami Tudományos és Technológiai Akadémia Ökológiai és Biológiai Erőforrások Intézetének igazgatóhelyettese.

A kutatók remélik, hogy ez a kígyó, amelyet Achalinus zugorumnak neveztek el, pótolhatja ezeket a hiányosságokat.

Az Achalinus nemzetség hamarabb elágazott az evolúciós fától, mint más csoportok, vagyis nagyon másképp néznek ki és viselkednek, mint sok más kígyó, emiatt létfontosságú információkat hordozhatnak a kígyók evolúciójáról. A kutatók mintát vettek és szekvenálták a kígyó DNS-ét. A kígyót hamarosan visszaküldik Vietnamba. A tanulmányban a kutatócsoport kiemelte a vietnami biológiai sokféleséget és ökoszisztémákat fenyegető veszélyeket is, mint például a kőfejtés, az erdőirtás és a fajok túlzott begyűjtése.

"Olyan gyorsan történik, hogy ezzel nem tudunk lépést tartani" – mondta Miller, a Smithsonian kutatója, aki hozzátette, hogy néhány, a régióra jellemző faj már eltűnt, mielőtt még tanulmányozhatnák őket – írja a CNN.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek