Olyan hideg van Dél-Floridában, hogy hüllők potyognak az égből

Az amerikai Országos Időjárási Szolgálat (NSW) szerint vasárnap mínusz 4 fokra is lecsökkent a hőmérséklet az enyhe éghajlatáról híres Floridában. A leguánok hidegvérű hüllők, amelyek a környezettől és a napsütésből nyerik az életükhöz, a mozgáshoz szükséges hőt. Ha túl alacsony a hőmérséklet, az állatok megdermedhetnek, és kómába eshetnek, így történhet, hogy a fákon szunnyadó példányaik elkezdenek a földre potyogni, ahogy ez most is történt - írja a BBC cikkére hivatkozva az MTI.

Leguán Florida partjainál - a kép illusztrációForrás: Shutterstock.com / ulrich missbach

Az azonban még érdekesebb, hogy a hideg ellenére a legtöbb leguán életben marad, még ha le is esnek a fákról. Légzésük és főbb testfunkcióik tovább működnek, később pedig, amikor kisüt a nap, "felolvadnak" és "életre kelnek".

A meteorológiai szolgálat előre figyelmeztette a dél-floridai lakosságot, hogy legyen óvatos, mert a leguánok lelassulhatnak vagy mozdulatlanná válhatnak. Nem ez az első eset, hogy a meredek hőmérsékletzuhanás miatt földre potyogtak a leguánok Floridában, de a jelenség veszélyes lehet, ha a hüllők autókra vagy emberekre zuhannak.

A túl erős lehűlés ugyanakkor életveszélyt jelent a leguánokra is, egy 2010-es hideghullám például meg is tizedelte a floridai populációt. Az akár másfél méteres hosszt és 7,5 kilogrammos súlyt is elérő leguán invazív fajnak számít Észak-Amerikában, ahova teherhajók potyautasaiként került a melegebb közép- és dél-amerikai térségekből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek