Előbújt hazánk egyik mérgeskígyó-faja, de pánikra nincs okunk

  A meleg idő előcsalogatta a keresztes vipera (Vipera berus) hímeket a Szatmár-Beregben. A hőmérséklet emelkedésével hamarosan a nőstények is előbújnak, és elkezdődik a nász, számolt be a hírről és készített fotókat a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának Facebook-oldalán Habarics Béla, a Természetvédelmi Őrszolgálattól. 

  Jobb elkerülni, a keresztes vipera is ezt tesziForrás: Habarics Béla/Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság/Facebook

  A Wikipédia szócikke szerint Magyarország két mérgeskígyó-fajának egyike a keresztes vipera. A faj rejtőzködő életmódot folytat, különösen melegben nagyon éber, és nagy távolságból észleli a felé közelítő embert. Veszély esetén minden esetben előbb menekülni próbál, de véletlen rálépés vagy megfogása esetén, hangos fújással kísért sziszegéssel igen hevesen védekezik, és a legvégső esetben villámgyors mozdulattal belemar a támadójába, ami nagyon gyakran először csak úgynevezett álmarás, mivel ténylegesen nem marja meg a zaklatót, csak többszöri marása után. Sok esetben az álmarás alatt mérget sem fecskendez be a megharapottba.

  Tavasszal és ősszel szinte egész nap aktív, a nyári hónapokban csak a reggeli és a késő délutáni órákban. Főleg kisemlősökből álló, de olykor rovarokkal, kétéltűekkel, más hüllőkkel kiegészített étrendjét marással teszi ártalmatlanná. 

  A keresztes vipera mérgének viszonylag alacsony a toxicitása, ritkán halálos, Magyarországon utoljára 2001-ben fordult elő tragikus végkimenetelű eset.

  A keresztes vipera által megmart betegek általában a nyíregyházi Jósa András Kórház Sürgősségi Betegellátó és Toxikológiai Központjában kapják meg az ellenszérumot, és a szükséges kezelést. Ma legalább nyolcféle ellenméreg ismert keresztes viperamarás esetére. A fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 250 000 Ft

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!