Döbbenetes felvételek a jéggé fagyott észak-amerikai kontinensről és a Niagaráról

Óriású mennyiségű hó borítja be az észak-amerikai kontinenst, házak váltak mesébe illő jégpalotákká, a Niagara vízesés pedig részben befagyott, és még az eddiginél is népszerűbb látványossággá vált a turisták körében. Ugyanakkor Buffalo város és környéke nagyon megszenvedte a telet, ahol 45 éve nem volt ekkora pusztító hóvihar. Mutatjuk a legmeglepőbb felvételeket.

Jégszobrokká dermedő házak

Szinte megelevenedett a Disney Jégvarázs című rajzfilm egyik jelenete a kanadai Erie-tó partján. A szélvihar jégréteggel vonta be a házak teljes felületét. Hatalmas jégcsapok borítják a tetőket, az ablakokat is, a váratlan mennyiségű hó, erős szél és magas hullámok együttes erejének köszönhetően. A  heves széllökések ugyanis hó- és vízpermetet fújtak a tóból a házakra, ami ráfagyott, és ezt a különleges látványt hozta létre.

Egy férfi sétáltatja kutyáját a téli meséket idéző házak előttForrás: AFP/Cole Burston

A helyi hatóságok felszólították az embereket, hogy maradjanak távol a tóparttól, és rendkívül veszélyesnek nevezték a jeget. A jég tetejére rétegződött hó ugyanis repedéseket rejthet a jégtakaró alatt, emiatt az odamerészkedők könnyen vízbe eshetnek – közölték a hatóságok.

Vajon hogyan festhetnek belülről...Forrás: AFP/Cole Burston

"Annak ellenére, hogy látványos és gyönyörű, nem éri meg egyetlen életet sem elveszíteni egy fotó miatt" – mondta a Fort Erie-i tűzoltóság, és arra kérte a lakosokat, hogy a természetes jégszobrokká vált házaknak a látványát csak biztonságban, a partról élvezzék.

Téli látványossággá változott a Niagara

Az Egyesült Államokban hasonló időjárási elemekkel küzdenek, mint Kanadában. A rendkívüli hideg miatt a Niagara-vízesés szinte teljesen megfagyott. A Kanada és New York állam határán található, turisták által felkapott, népszerű kilátópontokról jól látható a jégtakaróval bevont vízesés, amely lélegzetelállító téli csodaországot teremtett.

Légifelvétel a Niagara-vízesésről, ami a szélsőséges hideg tél miatt részben befagyottForrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Lokman Vural Elibol

Míg az ikonikus vízesések soha nem fagynak be teljesen, a pára és a permet jégkérget képeznek a lezúduló víz tetején, emiatt tűnik úgy, mintha a zuhanás valóban megállt volna, de a víz továbbra is folyik a jégtáblák alatt.

Mindent hó és jég borítForrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Fatih Aktas

A Niagara-vízesés most a nulla fok alatti hőmérséklet ellenére is vonzza a turistákat. Nézzétek, mennyire más arcát mutatja! Ott, ahol máskor csónakokon viszik be a turstákat, most jégtömbök alakultak ki.

Sokan meleg kabátba és kalapba burkolóznak, hogy lefényképezzék vagy videót készítsenek a nem mindennapi jelenségről.

Buffalo elesett

Az Egyesült Államokban eddig legalább 62 ember halt meg a hideg időjárás miatt. Buffalo, New York állam második legnépesebb városa és környéke szembesült a téli vihar legsúlyosabb következményével, ahol már 28-ra emelkedett a halálos áldozatok száma, és sokan még mindig áram nélkül vannak az Észak-Amerikát sújtó téli viharok miatt.

Buffalóban így kell utat ásni, ha ki szeretnének jutni a házbólForrás: AFP/Joed Viera

Buffalóban igyekeznek helyre állítani a városi közlekedést, ahol továbbra is vezetési tilalom van érvényben. Egy helyi kisgyermekes családnak – 2-6 év közötti gyerekekkel – 11 órát kellett várnia, mielőtt kimentették egy elakadt autóban, karácsonykor. Az édesapa a motor járatásával tudott egy kis meleget tartani az autóban. A mentőcsapatok folyamatosan dolgoznak a több méter magas hókupacok alatt eltemetett autók kiszabadításán.

A fagynak köszönhetően a városban is létrejöttek szellem-szerű épületekForrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Fatih Aktas

A közlekedési káosz nem csak az utakon alakult ki, ahol szinte eltűntek az autók a vastag hótakaró alatt, és csak izzadságos munkával lehet kiásni a járműveket és járhatóvá tisztítani az utakat. A téli vihar miatt több ezer járat törlésére is kényszerültek, emiatt utasok ezrei rekedtek országszerte a repülőtereken. Bob Oravec, a marylandi NWS Időjárás-előrejelző Központ meteorológusa azt jósolta, hogy valószínűleg kedden esett utoljára hó New York nyugati részén, és egyelőre többre nem számítanak.

Az autókat szinte elnyelte a hó, de az utakról is el kell ásni a havat, hogy legalább a mentők közlekedni tudjanakForrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/John Normile

New York kormányzója, Kathy Hochul szerint ez a legrosszabb hóvihar, amely 45 éve sújtotta Buffalót és környékét. A megye 100 katonai rendőrt, valamint New York City tisztjeit vezényelte a városba, hogy hóekékkel segítsenek megtisztítani az utcákat. Az emberek így is több kilométert gyalogolnak az ekék vágta sávokban, hogy elérjék az újra nyíló üzleteket és szupermarketeket.

(Forrás: bbc.com, npr.orgstandard.co.uk)

 

 




Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek