Öt gigantikus épület a világból, amelyet 2023-ban nyitnak meg

A világban zajló hatalmas építkezési beruházások gyakran évekig is eltartanak, a Covid-19 világjárvány okozta késések pedig még mindig érezhetőek. De 2023 ennek ellenére az új épületnyitások évének ígérkezik, legyen szó akár a világ második legmagasabb tornyáról, vagy akár egy vallási komplexumról. Íme 5 építészeti projekt, amelyek 2023-ban alakítják a világot. 

Izraeli Nemzeti Könyvtár, Jeruzsálem

Miután kinőtte régi otthonát, az Izraeli Nemzeti Könyvtár – hatalmas könyv-, kézirat- és fotóarchívuma van, – a létesítmény az ország parlamentje, a Kneszet melletti vadonatúj épületbe költözik. Az új létesítmény egy hatalmas faragott sziklatömbhöz hasonlít, a cementbe helyi mészkövet kevertek, ezzel is hangsúlyozva Jeruzsálem történelmi színpalettáját. A több mint 50 ezer négyzetméteres olvasóterem mellett helyet kap egy előadóterem, egy ifjúsági központ és különféle kiállítóterek is. 

A svájci Herzog & de Meuron építésziroda tervének célja, hogy tükrözze az intézmény nyitottságát és hozzáférhetőségét, egészen a magasba ívelő, kör alakú felülről világító ablaktól a földszinti vitrinig, amely a könyvtár gyűjteményéből származó tárgyakat teszi láthatóvá a látogatók számára.

Abrahamic Family House, Abu Dzabi

Az Egyesült Arab Emirátusok lakosságának csaknem 80 százaléka muzulmán, de Abu Dzabi új vallási komplexumában a három vallás (iszlám, kereszténység és judaizmus) egyenrangú lesz. A három egyforma méretű kocka formájú látogatópavilonban a mecset, zsinagóga és a templom esztétikai harmóniában áll.

Abrahamic Family House - Abu DhabiForrás: Facebook/Discover Abu Dhabi

David Adjaye ghánai-brit építész cége, az Adjaye Associates azt mondta, hogy a tervezés során figyelembe vették a hitek közös vonásait, bár a három fő épület mindegyike más-más tájolású. Az istentiszteleti helyek mellett a komplexum célja a párbeszéd és a kulturális csere ösztönzése. A tervek között egy negyedik épület  – egy oktatási központ – is szerepel, ahol "minden jóakaratú ember találkozhat" – mondták az építészek.

Merdeka 118, Kuala Lumpur

A malajziai főváros, Kuala Lumpur felett 678 méter magasan álló Merdeka 118 jelenleg a világ második legmagasabb épülete letsz a dubai Burj Khalifa mögött. A Merdeka 118 egyike a mindössze négy úgynevezett "mega magas" felhőkarcolók közül a világon. Ezt a kifejezést a 600 méternél magasabb tornyok leírására használják.

Merdeka 118 - A világ második legmagasabb felhőkarcolójaForrás: Facebook/Merdeka 118

Az épület homlokzatán lévő háromszög alakú üvegsíkokat a malajziai művészetekben található minták ihlették. A 2023 második felében elkészülő épület (és a tövében található nagy bevásárlóközpont) körülbelül 1 millió négyzetméternyi üzlethelyiséget, valamint 1000 férőhelyes színházat, irodákat, szállodát és Délkelet-Ázsia legmagasabb kilátóját ígéri. 

Kempegowda Nemzetközi Repülőtér, Bengaluru

India harmadik legnépesebb városa, Bengaluru üdvözölheti a régóta esedékes repülőtér-bővítést. A 2,7 millió négyzetméteres Kempegowda International Airport 2-es terminálja 2023 elején kezdi meg működését. A projekt a becslések szerint 25 millió utassal növeli a repülőtér éves látogatói kapacitását, amely a második szakasz befejezése után 40 millióra emelkedhet. 

Az olyan zöldellő repülőterek, mint például a szingapúri Changi, megemelték az elvárásokat a terminálépületek megjelenésével és hangulatával kapcsolatban. A Skidmore, Owings & Merrill építésziroda pedig India új repülőterénél hasonló, természeti ihletésű megközelítést alkalmazott. A "kertek terminálját", melyet parkosított terek kötnek össze, egzotikus növényekkel, bambusszal borított pavilonokkal, beltéri vízesésekkel és rattannal bútorokkal rendezték be. 

Nagy Egyiptomi Múzeum, Gíza

A 2002-es tervpályázat kiírása óta folyamatosan késik a több mint egymilliárd dollárba kerülő, az emberiség történelmének legértékesebb tárgyait magában foglaló, régóta várt Nagy Egyiptomi Múzeum megnyitása. 

Az egyiptomi Turisztikai és Régiségügyi Minisztérium ugyan hivatalosan még nem erősítette meg a 2023-as nyitást, bár számos ígéretes jel utal erre (nem utolsósorban a januári nagykoncert).
A Heneghan Peng Architects által tervezett 5,2 millió négyzetméter alapterületű épületben kiállítóterek, természetvédelmi központ és egy átrium is helyet kapott, amely elég magas ahhoz, hogy egy hatalmas II. Ramszesz-szobor is elférjen benne. Az épület üveghomlokzatát háromszög alakú formák uralják, melyek megtalálhatók az egész épületen, és a gízai piramisok felé mutatnak. 

További új, 2023-ban nyíló épületekről itt olvashatsz bővebben. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek